Peru kampt met zware sneeuwval

LIMA, 12 AUG. Een zware sneeuwstorm die donderdag begon in het Zuid-Amerikaanse Andesgebergte heeft in Peru aan zes kinderen het leven gekost. Honderden mensen kwamen dagenlang in de sneeuw vast te zitten. Dat heeft de Peruaanse burgerbescherming gezegd.

Tien bussen met ongeveer vijfhonderd passagiers aan boord werden donderdag verrast door de plotselinge sneeuwval in de Negro Mayo, een gebied op 460 kilometer ten zuiden van de Peruaanse hoofdstad Lima. De bussen raakten ondergesneeuwd op een bergweg in de Andes, op drieduizend meter hoogte. De passagiers konden de bussen dagenlang niet verlaten. Ze zochten elkaars lichaamswarmte op om niet te bevriezen. De zes kinderen, tussen twee en drie jaar oud, stierven van de kou. Pas na drie dagen slaagde de burgerbescherming erin de passagiers te bereiken met extra kleren en eten.

De Peruaanse minister van Volksgezondheid, Marino Casta Bauer, zei dat de burgerbescherming op de snelwegen aan het sneeuwruimen was. Verschillende wegen zouden al opnieuw bereidbaar zijn, met uitzondering van het Negro Mayo-gebied.

Het koude weer maakte deel uit van een continentale weersverandering, veroorzaakt door de noordwaartse verschuiving van een grote koude luchtmassa uit het Zuidpoolgebied. Volgens metereologen neemt de onverwachte koude de komende dagen af. (AP)