Perseïden en Mir zichtbaar

ROTTERDAM, 12 AUG. Wie door de warmte de slaap niet kan vatten kan vannacht en morgennacht vallende sterren gaan kijken. Ook het Russische ruimtestation Mir is met het blote oog waar te nemen.

Tussen de stapelwolken door zijn in de late nacht waarschijnlijk veel vallende sterren te zien. Vallende sterren zijn de lichtsporen van brandende meteorieten. Meteorieten zijn in de ruimte vliegende stofdeeltjes en brokstukjes, vaak kleiner dan een millimeter. Als de aarde hun weg kruist botsen ze op de luchtdeeltjes in de atmosfeer en verbranden daarbij. In de avond en nacht is een helder lichtspoor het resultaat.

Vandaag en morgen kruist de aarde de baan van de in 1862 ontdekte komeet 108P/Swift-Tuttle. Het stof in de komeetstaart, samen de Perseïden-zwerm vormend, veroorzaakt de vele vallende sterren.

De Mir is iedere avond vanuit Nederland zichtbaar als een snel overtrekkende heldere ster. Of eigenlijk een dubbelster, want het tijdelijk losgekoppelde ruimtevrachtschip Progress vliegt mee in het spoor van de Mir.

Aan de Mir zijn momenteel twee Sojoezkabines gekoppeld. In de oudste capsule vertrekken de kosmonauten Tsiblijev en Lazoetkin donderdag naar de Aarde. Daarna koppelen de achterblijvers de Progress weer aan de Mir.

Tsiblijev en Lazoetkin zullen terug op Aarde niet als helden worden ontvangen. Hun verblijf aan boord van de Mir eindigde bijna in een ramp. President Jeltsin heeft de toon gezet door de botsing op 25 juni van de Progress tegen de Spektr-module een menselijke fout te noemen.