Mali: leiders oppositie gearresteerd

BAMAKO, 12 AUG. Na een weekeinde van politiek geweld, waarbij een politieman werd gelyncht, zijn in Bamako, de hoofdstad van de West-Afrikaanse staat Mali, de leiders van de zes grootste oppositiepartijen gearresteerd.

Zaterdagavond bezweek een politie-officier aan zijn verwondingen, nadat hij door militante leden van de oppositie in elkaar was geslagen. Zondag werden de leiders van de zes partijen die de parlementsverkiezingen van 20 juli hadden geboycot, gearresteerd in verband met de dood van de politieman. Toen de oppositiepartijen maandag een persconferentie belegden om uitdrukking te geven aan hun woede over de arrestaties, drongen zo'n vijftig politiemannen gewapend met wapenstokken en traangasgranaten de zaal binnen. Een geagiteerde politieman schreeuwde tijdens de inval dat ze hun vermoorde collega kwamen wreken. De agenten sloegen in op de aanwezigen en namen hen vervolgens mee naar het hoofdkwartier van de nationale politie. Zo'n twintig personen, onder wie drie verslaggevers, waren overdekt met bloed toen ze werden afgevoerd. Twee vrouwen en een journalist zijn opgenomen in een ziekenhuis, volgens een dienstdoende arts in “zorgwekkende” toestand. De zeventig arrestanten die de persconferentie hadden bijgewoond, werden maandagmiddag na controle van hun papieren vrijgelaten. Hun leiders blijven onder arrest.

De politieke situatie in Mali is gespannen sinds de parlementsverkiezingen van 13 april door het Constitutionele Hof ongeldig werden verklaard wegens “onregelmatigheden”. Volgens buitenlandse waarnemers ging de stembusslag mank aan gebrekkige organisatie, maar zes oppositiepartijen repten van “fraude op grote schaal”. Zij besloten de presidentsverkiezingen op 11 mei en de herstemming van de parlementsverkiezingen op 20 juli te boycotten. President Alpha Oumar Konaré werd op 11 mei herkozen en zijn partij, de Alliance pour la Démocratie au Mali (ADEMA), die na de val van dictator Moussa Traoré de verkiezingen van 1992 won en het land vijf jaar regeerde, behaalde op 20 juli de absolute meerderheid. (AFP)