KNVB apaiseert burgemeesters

ZEIST, 12 AUG. Het sectiebestuur betaald voetbal van de KNVB hoopt met een aantal maatregelen op veiligheidsgebied het vertrouwen bij de burgemeesters van 'voetbalsteden' terug te winnen. Het college wil daarmee het verschuiven of verbieden van risicowedstrijden voorkomen dan wel zoveel mogelijk beperken.

“We moeten de angst bij sommige burgervaders wegnemen”, concludeerde bestuurslid Michael van Praag gisteravond in Zeist. “Een flink aantal van hen wantrouwt de manier waarop twee clubs hun onderlinge wedstrijd in het betaalde voetbal organiseren. Uit preventief oogpunt spreken ze dan een verbod uit. Dat moet in de toekomst niet meer aan de orde zijn.”

Zondag, voor het duel om de Johan Cruijff-schaal in Amsterdam tussen PSV en Roda JC, is het reguliere overleg tussen de KNVB en burgemeesters. “Ik hoop vooral de Rotterdamse burgemeester Peper te overtuigen van onze goede plannen en bedoelingen”, vulde Van Praag aan. “Wellicht dat de topwedstrijden van Feyenoord op zondag dan weer om 18 uur mogen beginnen.”

Het nieuwe sectiebestuur, nog steeds zonder voorzitter, besprak tijdens een algemene buitengewone vergadering een twaalftal aanbevelingen van de commissie wanordelijkheden. Tot grote tevredenheid van interim-voorzitter Henk Kesler namen de clubs alle punten unaniem aan.

Het nieuwe beleid, dat op sommige punten moet worden uitgewerkt, kent een ontsnappingsmogelijkheid voor clubs die in staat van beschuldiging zijn gesteld wegens wanordelijkheden bij de aanhang. Als de aangeklaagde club kan aantonen dat voor, tijdens en na de wedstrijd alle maatregelen zijn getroffen om rellen te voorkomen, volgt geen straf. (ANP)