Kluivert dreigt met afscheid van Oranje

MILAAN, 12 AUG. Patrick Kluivert dreigt afscheid te nemen van het Nederlands elftal als hij tijdens de interland tegen België wordt uitgefloten. De voormalige Ajacied kwam onlangs opnieuw negatief in het nieuws als een van de hoofdrolspelers in een sex-affaire.

Kluivert uitte zijn dreigement gisteren in Milaan tegen de Nederlandse en de Italiaanse pers, die waren uitgenodigd om hem te ontmoeten en te worden geïnformeerd over de producten van zijn nieuwe sponsor Adidas. De bijeenkomst werd aangegrepen om het zwaar geschonden imago van de spits van AC Milan op te poetsen. In het belang van hemzelf en van zijn nieuwe geldschieter.

Kluivert zei dat hij ervan uitgaat dat bondscoach Guus Hiddink hem selecteert voor de interland tegen België op 6 september. “Hij moet de beste spelers uitnodigen. Ik denk daar bij te horen.” De spits vreest echter de reactie van het publiek. Eerder kregen Gullit (Ajax-Milan) en Seedorf (Nederland-Brazilië) de hoon van het volk over zich heen. Kluivert zelf werd wegens slechte prestaties al eens in de Arena uitgefloten tijdens Ajax-AZ. “Je kunt er vergif op innemen dat als tien mensen straks beginnen er meer volgen. Ik houd er rekening mee dat de toeschouwers zich straks tegen mij keren. Dan zal ik moeten stoppen met het Nederlands elftal. Want dan is het plezier weg en dat moet altijd voorop staan. Jammer, want ik wil graag naar het WK. Maar niet ten koste van alles. Ik begrijp trouwens niets van publiek dat zijn eigen voetballers uitfluit.”

Kluivert wil niet te diep ingaan op de affaires die hem de afgelopen maanden opnieuw in een kwaad daglicht stelden. Na het dodelijke auto-ongeluk waarbij hij betrokken was kwam hij in opspraak door een sex-affaire en legde hij een valse verklaring af na een ruzie bij een discotheek. “Het is me overkomen. Ik heb het allemaal niet gewild. Mijn imago heeft een verschrikkelijke deuk opgelopen. Ik ben gezocht. Veel zaken die in de publiciteit verschijnen zijn absoluut onjuist geweest. De aanklacht van dat meisje is geseponeerd. Daar hoef ik dus niet meer op in te gaan.”

Ofschoon het enfant terrible opnieuw in opspraak raakte, had hij een telefoontje verwacht van de bondscoach. “Of van iemand anders van de KNVB. Ik begrijp niet dat ze niet willen weten hoe ik ervoor sta.” De bondscoach liet zaterdag in de GPD-bladen weten dat hij niet zonder meer Kluivert zal oproepen voor de ontmoeting met België, die cruciaal is voor deelname volgend jaar aan het wereldkampioenschap in Frankrijk.

Kluivert voelt zich fit genoeg om van de partij te zijn tegen België. De afgelopen weken kampte hij met lichte spierblessures. In Brazilië viel hij tijdens een toernooi in. “Ik ben voor tachtig procent fit. Die laatste twintig procent is een kwestie van wedstrijdritme.” In Milaan hoopt hij het verleden achter zich te laten, als de vaste spits die om de andere aanvaller George Weah heen zwerft en in de voetsporen probeert te komen van zijn idolen Ruud Gullit en Marco van Basten. “Ik ben geen man van woorden, maar van daden. Ik kijk uit naar de toekomst. Dat ik sinds kort vader ben van een zoon zal mij zeker helpen. Ik ga hier in Milaan lekker met mijn kleine verder.” Als zijn vriendin Angela achter in de zaal roept: “En ik dan?”, voegt Kluivert er lachend aan toe: “En mét mijn vriendin natuurlijk.”

Zijn nieuwe sponsor uit een lofzang over de persoonlijkheid van de voormalige Ajacied. Hij wordt wegens zijn “charisma, personality en winnersmentaliteit” buitengewoon geschikt geacht om in de aanloop naar het WK als boegbeeld op te treden voor het concern. Het contract geldt voor onbepaalde tijd. Natuurlijk staat daar een interessant honorarium tegenover, maar dat wordt geheim gehouden. Het gaat in elk geval om vele miljoenen. “Kluivert wordt naast spelers als Sammer, Del Piero, Zidane, Gascoigne en Beckham een van de best betaalde voetballers van onze firma”, zegt Barry Hunter, managing-director van de Benelux. Hij is niet bang dat Kluivert door zijn misdragingen juist een negatief effect zal hebben op de verkoopcijfers. “Wij zijn zuiver afgegaan op de feiten toen we hem contracteerden. Niet op de roddels. We staan honderd procent achter hem.”

    • Erik Oudshoorn