Hitte neemt af, maar zomer nog niet verdwenen

ROTTERDAM, 12 AUG. De komende dagen wordt het minder heet, maar de zomer verdwijnt niet. Er is wel kans op een onweersbui. Volgens meteorologen neemt de zonkracht in de loop van de week af. Dat komt doordat de ozonlaag in augustus weer aandikt en minder ultraviolette straling de aarde bereikt.

Zonkracht tien is het sterkst; gisteren voorspelde het KNMI een zonkracht van 5,9. Eind deze week loopt zij terug naar 5,4. Bij waarden van vijf en zes gaan mensen met een gemiddelde huid al na twintig minuten onbeschermd verbranden, aldus het KNMI.

Nederlanders hebben de laatste dagen massaal verkoeling gezocht aan zee, maar velen zoeken ook het rivierwater op. Volgens Rijkswaterstaat is zwemmen in de grote rivieren niet verstandig. Een woordvoerder van de dienst zegt dat in het bijzonder onervaren zwemmers en mensen die de rivier niet goed kennen gevaar lopen.

Er is altijd stroming, zegt de woordvoerder, en die wordt nog versterkt door de beroeps- en pleziervaart. Vooral bij de uiteinden van de kribben kan de onderstroming levensgevaarlijk zijn. Zwemmers kunnen daar onder water worden getrokken en zijn vaak niet meer in staat boven te komen. Gistermiddag begonnen politie en brandweer een zoekactie naar een man die bij de Nederrijn bij Wageningen onder water verdween. Afgelopen vrijdag verdronk op dezelfde plaats al een man.

Bij de Maasvlakte ten westen van Rotterdam zijn gisteren in een sterke stroming drie kinderen (7, 8 en 12 jaar) door hun ouders uit het water gered. De jongste twee werden, na reanimatie, met een traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht. Het oudste kind maakt het volgens de politie beter.

In verband met de droogte heeft de alarmcentrale in Roosendaal gisteren voor West-Brabant de alarmfase rood afgekondigd. Dat houdt in dat de brandtorens in de bossen van de Peperbus in Bergen op Zoom, de bossen bij Putte en op de Kalmthoutse Heide overdag worden bemand, dat in het weekeinde patrouilles rijden en dat een jeep paraat staat.

De alarmcentrale kent voor de bos- en heidegebieden drie alarmfases: groen voor geen gevaar, oranje voor een verhoogde paraatheid en rood voor een verscherpte controle. Aanleiding voor de alarmfase rood vormde gisteren een melding van het Natuur Educatief Centrum (NEC) in Kalmthout. Dit Belgische instituut heeft een methode ontwikkeld om het vochtgehalte van de bossen te peilen en het daaraan verbonden brandrisico.

Op een aantal plaatsen in Nederland worden ophaalbruggen wegens de hitte regelmatig natgespoten. Het is een voorzorgsmaatregel om te voorkomen dat de bruggen uitzetten en als gevolg daarvan niet meer sluiten.

In Leiden gold het afgelopen weekeinde een verbod voor boten de Rijnzichtbrug te passeren. De ophaalbrug uit 1932 kon de hitte niet verwerken. Vrijdagavond had een andere Leidse brug, de Schrijversbrug, er last van. De brug was enigszins uitgezet. De beveiliging viel uit en de bomen gingen een tijdje niet open.