Europa helpt de Palestijnen tegen terreur

RAMALLAH/JERUZALEM, 12 AUG. De Palestijnse bestuursautonomie krijgt hulp van de Europese Unie “bij de voortzetting van de strijd tegen het terrorisme”. Dat heeft de gezant van de Unie in het Midden-Oosten, Miguel Moratinos, gisteren bekendgemaakt.

Een Zweedse antiterrorisme-expert, die gisteravond al in de bestuursautonomie aangekomen zou zijn, gaat leden van de veiligheidspolitie les geven in technieken voor onderzoek en ondervraging. Daarnaast zal hij een technisch bureau helpen opzetten dat forensisch onderzoek gaat verrichten. Ook zal hij opleidingen verzorgen voor het management van de diverse politie- en veiligheidsdiensten.

Binnen de bestuursautonomie zorgde het aanbod van de Europese Unie aanvankelijk voor grote verwarring. “Wij hebben niemand nodig om ons les te geven”, was de eerste afwijzende reactie van een woordvoerder van Arafat. Maar gistermiddag zei diezelfde woordvoerder dat “wij alle vormen van samenwerking met de Europeanen op prijs stellen, dus ook samenwerking op het gebied van de veiligheid”.

Inmiddels gaat de Amerikaanse bemiddelaar Dennis Ross door met zijn gespreksronde in het gebied. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei gisteren dat de diplomaat binnen twee dagen wordt terugverwacht in Washington. Ross heeft gisteren nogmaals Israel en de Palestijnen opgeroepen samen een front te vormen tegen extremistische bewegingen die het vredesproces bedreigen. Als de missie van Ross succesvol is, zal deze worden gevolgd door een bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright.

Een 49-jarige Israelische man die bij de bomaanslag van 30 juli zwaar gewond werd, is gisteren in een ziekenhuis in Jeruzalem overleden. Daarmee komt het totale aantal doden van de aanslag (inclusief de twee zelfmoordterroristen) op 16. (AP, AFP, Reuter)