EEND OP 'T GROEN

De slasoorten voor dit recept kunt u afhankelijk van het seizoen variëren. Spinazie, ezelsoren, witlof of roodlof zijn allemaal heerlijke alternatieven. Tegenwoordig zijn bij de meeste supermarkten en veel groentewinkels gemengde slasoorten in zakjes van 100 gram verkrijgbaar - een uitkomst voor recepten als het onderstaande!

Doe voor de vinaigrette de gember en knoflook in een blender en draai tot een pasta. Giet er al draaiend de azijn en het limoensap bij. Voeg dan geleidelijk de plantaardige- en sesamolie, sojasaus, honing en wat zout toe. Draai tot alles goed gemengd is. Giet de vinaigrette in een kom en zet weg. U kunt de vinaigrette desgewenst in een grote vijzel maken. Doe dan eerst de gember en knoflook in de vijzel en stamp ze tot een pasta. Klop er de azijn en het limoensap door en vervolgens de rest van de ingrediënten tot een homogeen geheel. Schraap in een kom en zet weg.

Verwijder zo nodig dikke steeltjes van de waterkers en het raketkruid en gooi de steeltjes weg. Breek de takjes waterkers zo nodig in kleine stukken. Scheur het raketkruid in tweeën of drieën. Was de waterkers, het raketkruid en de gemengde sla in ruim water en slinger alles droog. Verdeel het groen over vier borden en zet weg.

Kook de sugar snaps of peultjes in circa 2 minuten bijtgaar in gezouten kokend water. Giet ze af en laat schrikken onder de koude kraan. Zet weg.

Snijd de eendenborsten in schuine plakjes van circa 1/2 centimeter dik en bestrooi die met zout en versgemalen peper. Verhit de plantaardige- en sesamolie in een wok of grote, zware koekenpan op een hoog vuur. Doe er de plakken eend in en roerbak 1 tot 2 minuten. Voeg de paprika en shiitake toe en roerbak 3 tot 4 minuten tot de groenten bijtgaar zijn en de eend gaar is. Voeg zo nodig een paar eetlepels water toe als de wok of pan droog wordt. Schep er de voorgekookte sugar snaps of peultjes door en roerbak tot ze doorgewarmd zijn. Verdeel het eendengroentenmengsel over de vier borden met sla. Strooi er de gehakte lenteuitjes en het geroosterde sesamzaad over. Lepel er wat vinaigrette over en geef er de rest apart in een schaaltje bij. U kunt deze salade desgewenst met een kom gekookte rijst serveren.

Voor 4 personen als lunchschotel

Vinaigrette

1 stuk verse gember van 5 centimeter, geschild en grof gehakt

1 teen knoflook, gepeld

2 eetlepels rijstazijn

het sap van 1 limoen

4 eetlepels plantaardige olie

2 eetlepels sesamolie

2 eetlepels Japanse sojasaus (Kikkoman)

1 volle theelepel vloeibare honing

snufje zout

Salade

50 gram waterkers

50 gram raketkruid (ook rucola, notensla of arugula genoemd)

50 gram gemengde sla

100 gram sugar snaps of peultjes, afgehaald

2 eendenborsten, elk van circa 250 gram

zout en versgemalen peper

1 eetlepel plantaardige olie

1 dessertlepel sesamolie

1 kleine rode paprika, zaad en zaadlijsten verwijderd, julienne gesneden

250 gram verse shiitake, schoongeveegd en in dunne plakjes gesneden

3 lenteuitjes, bijgesneden en grof gehakt

1 dessertlepel sesamzaad, geroosterd

    • Kim Maclean