Delegatie VS: bezoek aan Noord-Korea was 'opening'

TOKIO, 12 AUG. “Het belangrijkste nieuws is dat we welkom waren”, aldus het Amerikaanse congreslid Porter Goss vandaag in Tokio na een tweedaags bezoek aan Noord-Korea. Goss leidt een delegatie van de commissie voor inlichtingendiensten van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, die van zaterdag tot gisteren een bezoek bracht aan het gesloten Noord-Korea.

Hoewel er geen concrete resultaten zijn geboekt, noemden de Amerikaanse volksvertegenwoordigers het bezoek toch geslaagd: “Er was veel wantrouwen aan het begin van de besprekingen”, aldus de Republikein Goss, “maar na 48 uur werd dat minder.” Zijn Democratische collega Nancy Pelosi nam zelfs het woord “begrip” in de mond. “Onze reis was een opening”, alus Pelosi.

De delegatie maakte een oriëntatiereis en had graag streken willen bezoeken die zijn getroffen door droogte en hongersnood. De Noord-Koreaanse regering hield de groep echter in de omgeving van de hoofdstad Pyongyang. Op het stukje platteland dat ze wel te zien kregen “stond de maïs er goed bij”, aldus Goss. Maar, zei Pelosi, “een functionaris erkende dat in sommige delen van het land de mensen gras en wortels eten.” De delegatieleden bespeurden een grote trots bij de Noord-Koreanen en “sommigen zouden liever sterven dan ergens om vragen”, aldus een delegatielid.

'Trots' zagen de Amerikanen ook op andere gebieden. Tot grote irritatie van de Zuid-Koreanen weigeren de noorderburen rechtstreekse onderhandelingen aan te gaan met de huidige regering in het zuiden. Als reden geven ze dat Zuid-Korea niet het verschuldigde respect heeft getoond voor de Noord-Koreaanse president Kim Il-sung toen deze in 1994 overleed. Directe gesprekken met Zuid-Korea - die voor het heengaan van Kim Il-sung wel plaatshadden en vol perspectief leken - zijn dus niet te verwachten voor de Zuid-Koreaanse presidentsverkiezingen van december dit jaar.

Rond het vacante presidentschap in Noord-Korea sinds het heengaan van Kim Il-sung in 1994 bespeurden de delegatie veel onduidelijkheid. “Uit allerlei opmerkingen concludeer ik dat de kwestie nog lang niet is geregeld”, aldus Goss over de mogelijke opvolging door Kims zoon Kim Jong-il, waarover al drie jaar wordt gespeculeerd. De verwijzingen naar vader Kim Il-sung liggen op straat, maar foto's van zoon Kim Jong-il zijn spaarzaam, en als ze al voorkomen dan altijd in combinatie met de vader.

Tijdens lunches en diners hebben de Noord-Koreanen hun uiterste best gedaan zich goede gastheren te tonen, zegt een van de delegatieleden, en “datgene te serveren dat in hun ogen het beste is”. Toch concludeert delegatieleider Goss: “Ik ben dit weekeinde 48 uur lang van planeet Aarde weg geweest.”