Clinton pleegt historische ingreep in de begrotingswet

WASHINGTON, 12 AUG. President Clinton van de Verenigde Staten heeft gisteren voor het eerst gebruik gemaakt van een nieuw vetorecht. Hij schrapte onderdelen in de onlangs aanvaarde begrotingswet die naar zijn smaak te sterk zijn gericht op afzonderlijke belangengroepen.

De ingreep is financieel gezien niet opzienbarend, maar komt toch te boek te staan als historisch. Clinton kreeg het recht van een 'line-item veto' begin dit jaar en kan daarmee bepalingen van een begrotingswet schrappen zonder de wet in haar geheel af te wijzen. Gouverneurs van Amerikaanse staten hadden die bevoegdheid al, maar presidenten hebben er meer dan honderd jaar vergeefs voor gevochten.

De Democraat Clinton en de Republikeinse meerderheid in het Congres werden het eind vorige maand na lang touwtrekken eens over een wet die de begroting in 2002 in evenwicht brengt en over de komende vijf jaar 95 miljard dollar belastingverlichting geeft. De president heeft de wet inmiddels ondertekend, maar hij schrapt nu drie bepalingen die het Congres er na afloop van de onderhandelingen heeft ingebracht.

Het gaat om financiële bevoordeling van de staat New York bij de gezondheidszorg voor de armsten en belastingverlichting voor bedrijven in de financiële dienstverlening en verwerkers van landbouwproducten.

In totaal bespaart het schrappen daarvan de regering de komende vijf jaar 615 miljoen dollar (bijna 1,3 miljard).

Clinton zei gisteren het vetorecht te hebben gebruikt “om de belastingbetaler te beschermen en te waarborgen dat nationale belangen zwaarder wegen dan enge belangen”. Tot nu toe maakten Congresleden er een gewoonte van begrotingswetten te larderen met douceurtjes voor hun kiezers, maar volgens Clinton zal dat nu snel afgelopen zijn.

“Als gouverneur van Arkansas heb ik dit vetorecht enkele keren gebruikt, en daarna was het niet vaak meer nodig. Het zou me welkom zijn als ik het ook als president zelden hoef te benutten”, aldus Clinton. (KRF/DPA/RTR)