Buitenlanders enige actieven op tamme beurs

AMSTERDAM, 12 AUG. Buitenlandse beleggers en enkele particuliere beleggers hebben vanochtend gezorgd voor hogere koersen op een verder zeer rustige Amsterdamse effectenbeurs. Kleine koerswinsten van de hoofdfondsen stuwden de beursindex met 5,29 punten omhoog naar 978,36.

AMSTERDAM Handelaren en beleggers zijn afwachting van de grote hoeveelheid aan economische cijfers die deze week uit de VS komen. Die zouden duidelijkheid moeten verschaffen of de inflatie en dus de rente omhoog zal gaan. De Nederlandse obligaties openden over het algemeen hoger door de beslissing van de Bundesbank de rente op de speciale beleningen ongewijzigd te laten. De handel had een verhoging verwacht.

Ook kijken de handelaren uit naar de expiratie van sommige optie-contracten komende vrijdag. De verwachting is dat veel particulieren hun callopties met winst verkopen, waardoor optiehandelaren met mandjes naar de aandelenmarkt komen en de koersen donderdag en vrijdag flink onder druk zullen zetten.

De aankoop van een vijf-procentsbelang van winkelketen Blokker in branchegenoot Macintosh zorgde voor hogere koersen bij Macintosh. De koers klom naar 41,30 gulden, een winst van van 2,30 gulden (ruim 2,5 procent). Bijna 100.000 stukken wisselen van eigenaar. Maandag was de handel nog drukker met een omzet van 765.755 aandelen. Volgens Blokker moest het belang alleen gezien worden als een investering. Een overname is niet gepland.

De meeste hoofdfondsen waren vanochtend hoger, waarbij de verliezen op maandag gedeeltelijk werden weggewerkt. KNP BT was in deze afwachtende markt de koploper met een winst van 1,60 op 49,90. Elsevier steeg acht dubbeltjes naar 33,60 gulden, terwijl het dollargevoelig Ahold 1,60 won op 60 gulden. Gisteren ging Ahold nog sterk achteruit.

CSM behoorde samen met Philips tot de negatieve uitzonderingen. De suiker- en soepgigant liet 1,90 liggen op 108,60 gulden. Philips daalde 2,70 naar 162,60 gulden. Gisteren werd bekend dat een topman van Philips-dochter Polygram ontslag heeft gekregen. Het maakt onderdeel uit van een saneringsplan het soul-plantenlabel Motown uit de fianciële problemen te krijgen.

De dollar was tijdens de handel in Azië al gestaag gestegen en klom na opening van de markten in Europa verder omhoog op het bericht dat de Bundesbank zijn rente op speciale beleningen voor de komende veertien dagen op 3,0 procent hield. Vooraf was toch enigszins rekening gehouden met een verhoging van de reporente.

De dollar schoot als reactie op dit bericht zelfs weer boven de grens van 2,10 gulden uit. De dollar daalde daarna weer naar 2,0949 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs in New York heeft zich gisteren enigszins weten te herstellen van de forse koersverliezen van vrijdag. De Dow Jones-index stond lange tijd op verlies, maar sloot 30,89 punten hoger op 8062,11. Wel was het aantal lager sluitende fondsen iets groter dan het aantal winnaars. De omzet kwam uit op 484 miljoen aandelen.

TOKIO De Nikkei-index van 225 fondsen steeg vandaag 274,93 punten op 19.099,11. In de Japanse hoofdstad waren de koersen gisteren over een breed front 4,0 procent gedaald. Beleggers profiteerder van de lage koersen.