Britse lijst met seksdelinquenten

LONDEN, 12 AUG. Tot een heksenjacht mag het nooit leiden, maar de Britse politie krijgt vanaf 1 september het recht om burgers te waarschuwen dat er een dader van seksuele misdrijven in hun buurt is komen wonen.

Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken gisteren bekendgemaakt. Om Amerikaanse toestanden te voorkomen, waar de handel en wandel van seksdelinquenten uitgebreid mag worden gepubliceerd, heeft het ministerie strenge richtlijnen opgesteld. Zo moet worden voorkomen dat de Britten het recht in eigen hand zouden nemen. Delinquenten moeten in de toekomst hun naam en adres aan overheidsinstanties meedelen, ook adreswijzigingen en eventuele naamswijzigingen moeten steeds worden gemeld. De politie heeft het recht de informatie aan werkgevers, vrijwilligersorganisaties en het publiek door te geven, als de betrokken persoon een werkelijke bedreiging voor kinderen zou kunnen vormen. Elk geval moet echter wel afzonderlijk onderzocht worden. Ook komt er een lijst van veroordeelde seksdelinquenten, die het de politie mogelijk moet maken plegers van seksuele misdrijven over het hele land op te sporen. (Reuter, AP)