Boeren praten over kleinere varkensstapel

DEN HAAG, 12 AUG. De varkenshouders voeren volgende week alsnog overleg met minister Van Aartsen (Landbouw) over inkrimping van de varkensstapel. Zij blijven gekant tegen een drastische sanering van de sector, zoals Van Aartsen vorige maand voorstelde.

De boerenorganisatie LTO-Nederland en de Productschappen Vee, Vlees en Eieren zullen Van Aartsen volgende week een eigen voorstel presenteren. Tegenover het idee van de minister om de varkensstapel met een kwart te verminderen, zal de sector minder vergaande plannen stellen. De organisaties zullen hun ideeën later deze week bekendmaken.

Volgens een woordvoerder van LTO-Nederland “is het voor iedere varkenshouder duidelijk dat er een en ander moet veranderen”. De sector vindt het echter 'onredelijk' dat Van Aartsen varkenshouders over de hele linie met 25 procent wil korten. “Dat is niet de manier om met het vraagstuk om te gaan”, aldus de woordvoerder. In een brief aan de minister noemden de organisaties de voorstellen vorige week nog 'buiten alle proporties'.

Minister Van Aartsen spreekt volgende week zowel met organisaties van varkenshouders als met consumenten- en milieuorganisaties. Hij waarschuwde de varkenssector dat het overleg ook zonder hen zou gaan.

Intern overleg binnen LTO-Nederland en de productschappen leidde ertoe dat de varkenshouders terug kwamen op hun weigering om te overleggen. Tegelijk is het overleg over de eigen voorstellen voor sanering van de varkenssector versneld.

De organisaties komen met voorstellen voor de korte als de middellange termijn. Hun plannen gaan uit van handhaven en zo mogelijk versterken van de concurrentiepositie.