Aziatische valutamarkten onder druk

SINGAPORE, 12 AUG. De valutamarkten in Zuidoost-Azië zijn vandaag onverwacht opnieuw onder druk komen te staan na uitspraken van een Singaporese topambtenaar over de koers van de Singaporese dollar.

De koers van de Singaporese munt zakte vanmorgen ten opzichte van de Amerikaanse dollar naar het laagste punt in drie jaar.

De koersontwikkeling van de Singaporese dollar had meteen gevolgen voor valuta van andere landen in de regio. Grootste slachtoffer van de daling van de Singaporese munteenheid was de Maleisische ringgit, die gisteren al sterk onder druk lag. Ook de koersen van de Indonesische rupiah en de Thaise baht daalden vandaag ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De koersdalingen waren een herhaling van de onrust op de Aziatische valtuamarkten ruim een maand geleden. Toen vormde de vrije val van de Thaise baht de aanleiding voor de valuta-onrust.

De koersdaling van de Singaporese dollar ontstond vanmorgen na een ogenschijnlijk onschuldige opmerking van een medewerker van Singapore's Monetary Authority (SMA), het financiële overheidsinstituut van de stadstaat met de functies van een centrale bank. Bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers van de Singaporese economie noemde een medewerker het niveau van de Singaporese dollar 'juist'. Die uitspraak gaf de valutahandel het signaal de munt aan te vallen en de koers onder druk te zetten omdat, zo concludeerde de handel, de Singaporese munt blijkbaar nog te sterk was vergeleken met andere valuta in de regio.

“De valutamarkten in Zuidoost-Azië zijn nog steeds heel erg wispelturig, dat blijkt vandaag weer heel sterk”, zegt Chiang Chia Lim, analist van ABN Amro in Singapore.

“De opmerking van de SMA-medewerker is volledig uit zijn verband gerukt door de markt. Zoiets kan gebeuren in de huidige valutahandel hier, die zeer gejaagd is”, aldus Chiang die verwacht dat de onrust op de Aziatische valutamarkten voorlopig nog zal aanhouden.

Op de wisselmarkt van Singapore werd voor één Amerikaanse dollar 1,5055 Singaporese dollar genoteerd tegen 1,4793 gisteren. De Maleisische ringgit zakte vandaag naar 2,7550 tegen 2,7345 gisteren. De Thaise baht belandde op 31,3550 tegen 31,2000 en de Indonesische rupiah zakte naar 2640,00 tegen 2610,00.

De SMA-medewerker maakte zijn opmerking ironisch genoeg tijdens de presentatie van opvallend goede tweede kwartaalcijfers van de Singaporese economie.

Het bruto binnenlands product (de totale waarde van alle goederen en diensten) nam toe met 7,8 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. In de eerste drie maanden lag de groei nog op 4,1 procent. De Singaporese autoriteiten verwachten dat de groei over het hele jaar zal uitkomen op 6 à 7 procent.

    • Max Christern