ASEAN houdt Cambodja buiten

SINGAPORE, 12 AUG. Cambodja zal waarschijnlijk pas volgend jaar, na de verkiezingen in mei 1998, kunnen toetreden tot de Associatie van Zuidoost-Aziatische landen (ASEAN). Dit zei de Filippijnse minister Domingo Siazon vandaag in Singapore. ASEAN wilde Cambodja aanvankelijk vorige maand al laten toetreden, maar hevige gevechten tussen troepen van de rivaliserende co-premiers zorgden voor uitstel.

De Filippijnse minister zat gisteren in Singapore een spoedzitting voor van ASEAN-ministers over de politieke crisis in Cambodja. ASEAN nam vorige maand de rol van bemiddelaar op zich en hoopt op korte termijn het politieke conflict tussen de rivaliserende co-premiers, Hun Sen en prins Norodom Ranariddh, te beëindigen. Naast het arrangeren van gesprekken tussen alle betrokkenen in het conflict richt ASEAN zich, zo bleek gisteren, vooral op de organisatie van vrije en eerlijke verkiezingen in Cambodja, volgend voorjaar.

De uitspraken van Siazon zijn een tegenslag voor Hun Sen, die sinds de bloedige staatsgreep begin juli, waarbij hij 'eerste' premier Ranariddh afzette, druk doende is internationale acceptatie te krijgen voor de nieuwe politieke realiteiten in Cambodja. Hun Sen is sinds de staatsgreep nog steeds de 'tweede' premier van het land, maar heeft in feite alle macht in handen.

Vandaag sprak Hun Sen in Peking met de Cambodjaanse koning Sihanouk. Hun Sen hoopt op officiële goedkeuring van de koning voor de benoeming van een nieuwe 'eerste' premier als vervanging van de afgezette Ranariddh, een zoon van Sihanouk. Vorige week benoemde het Cambodjaanse parlement de huidige minister van Buitenlandse Zaken, Ung Huot, al tot opvolger van Ranariddh, maar zijn benoeming is pas rechtsgeldig als de koning zijn goedkeuring geeft. Een woordvoerder van de koning wilde vandaag, na afloop van de vijf uur durende gesprekken in Peking, niets loslaten over de ontmoeting die de koning eerder als “strikt privé” had aangeduid.

Terwijl Hun Sen in Peking was, vaardigden zijn medewerkers een arrestatiebevel uit tegen Ranariddh wegens wapensmokkel.