Alliantie Duitse detailhandel

ESSEN, 12 AUG. De Duitse Schickedanz-groep, eigenaar van postorderbedrijf Quelle, krijgt een belang van ruim 20 procent in het warenhuisconcern Karstadt. De twee ondernemingen gaan “binnen de juridische mogelijkheden samenwerken in een strategische alliantie”, zo hebben ze bekendgemaakt.

Schickedanz neemt een aandelenpakket van 10,3 procent over van Commerzbank en 10 procent van Deutsche Bank. Er zijn geen bedragen genoemd, maar deskundigen schatten dat de twee banken elk ongeveer 600 miljoen mark (675 miljoen) voor hun aandelen hebben gekregen.

Karstadt is het grootste warenhuisconcern in Duitsland. Het bedrijf maakt een moeilijke periode door. De winst van Karstadt daalde vorig jaar van 109 miljoen mark tot 58,6 miljoen mark. Het bedrijf kondigde in juni aan nog eens elf Hertie-warenhuizen te sluiten en een onbekend aantal banen te schrappen. Het aantal werknemers nam vorig jaar al af met ruim 5100 tot 100.000. De omzet groeide met een procent tot 26,9 miljard mark (30,3 miljard).

Voor Schickedanz (ruim 33.000 werknemers) betekent de deelneming in Karstadt een terugkeer naar de warenhuisbranche. Het concern had tot het begin van de jaren negentig warenhuizen onder de naam Quelle, maar stopte ermee omdat de keten te klein was.

Schickedanz behaalde in het eind januari afgelopen boekjaar een omzet van 14,2 miljard mark (16 miljard). Het leeuwendeel daarvan (12 miljard) kwam van Quelle, het grootste postorderbedrijf in Europa. (DPA/ANP)