Achterstand restauratie monumenten

AMSTERDAM, 12 AUG. Om het voortbestaan van de rijksmonumenten in Amsterdam veilig te stellen, moet de komende tien jaar de helft van de 400 grote monumenten, zoals kerken en musea, ingrijpend worden gerestaureerd. Daarnaast moet circa 40 procent van 6500 monumentale woonhuizen in diezelfde periode worden opgeknapt, aldus de gemeentelijke dienst Monumentenzorg.

Monumentenzorg heeft op verzoek van de overheid een lijst opgesteld van monumenten die de komende tien jaar onder handen moeten worden genomen. Door de bezuinigingen van de overheid is de laatste jaren een achterstand opgelopen.

Om de historische monumenten te bewaren is nu “een inhaalslag nodig waar iedereen al lang voor had gewaarschuwd”, aldus woordvoerder P. Langendijk van de gemeentelijke dienst Monumentenzorg Amsterdam dinsdag. Langendijk meent dat Amsterdam zeker aanspraak maakt op een vijfde deel van de 275 miljoen gulden die staatssecretaris Nuis (Cultuur) vorig jaar extra uittrok voor restauratie, omdat de hoofdstad het grootste aantal monumenten telt.

In totaal is volgens Langendijk de komende tien jaar 500 miljoen gulden nodig om de historische panden te behoeden voor verval. Onder meer de Stadsschouwburg, de fundering van de Beurs van Berlage en de torens van de Posthoornkerk zijn dringend aan een opknapbeurt toe. Bij de monumentale woonhuizen gaat het vooral om verzakte gevels en achterstallig onderhoud. (ANP)