Vernieuwd Ajax speelt attractief maar niet effectief

ROTTERDAM, 11 AUG. Ajax heeft gisteravond in een oefenduel in het Spaanse Malaga met 2-1 verloren van Real Madrid. Het vernieuwde elftal uit Amsterdam speelde bij vlagen attractief maar nog niet effectief genoeg voor het allerhoogste niveau.

Hoewel Real Madrid in de eerste helft een dubieuze strafschop kreeg van arbiter Lopez-Nieto, verdienden de Spanjaarden de overwinning. Vooral in de eerste helft liet Ajax veelbelovend voetbal zien. De Portugees Dani was de regisseur op het middenveld met briljante ingevingen. Een van zijn krachtsinspanningen bezorgde Ajax ook het enige tegendoelpunt. Ajax begon met een volledig gerenoveerde voorhoede, die ook anders speelde. De Deen Laudrup lijkt als linksbuiten Hoekstra naar de reservebank te verbannen. Op rechts speelde de Georgiër Arveladze, wegens ziekte van Babangida. De spitspositie werd het grootste gedeelte van de wedstrijd ingenomen door Sibon. De voormalige speler van Roda leed veel balverlies. Hij werd na rust vervangen door de Zuid-Afrikaan Benni.

Ajax speelt onder de nieuwe trainer Olsen frivoler dan onder diens voorganger Van Gaal, die individuele staaltjes zelden toestond en wilde dat de spelers zich niet alleen buiten maar ook in de wedstrijd hielden aan strenge regels. De vrijheid van het individu werd in zijn spelopvatting ondergeschikt gemaakt aan de discipline in de ploeg.

Sinds de komst van Olsen is Frank de Boer teruggekeerd naar de positie van linksback. Volgens de nieuwe coach komt het spel van de aanvoerder van het Nederlands elftal op die plek beter tot zijn recht. Op zijn geliefde positie van centrale verdediger wordt De Boer voorlopig vervangen door de Nigeriaan Sunday Oliseh, die gisteravond matig speelde.

In de eerste helft was Blind schuldig aan de eerste treffer van Real. Seedorf onderschepte zijn verkeerde pass en bracht Suker in stelling. De Kroaat ging onderuit en kon even later dankzij de medewerking van arbiter Lopez Nieto de strafschop verzilveren. Nadat Dani Ajax op gelijke hoogte had gebracht, maakte Amavisca in de tweede helft de winnende treffer.