Strand overvol door hittegolf

ROTTERDAM, 11 AUG. Nederlanders hebben het afgelopen weekeinde massaal verkoeling gezocht aan het water. In de richting van de kust ontstonden kilometerslange files. Veel automobilisten slaagden er niet in een parkeerplaats in de buurt van het strand te bemachtigen. De NS zetten extra treinen in. Voor zover bekend zijn zes mensen verdronken.

Het weer zal ook de komende dagen zomers blijven, al is er kans op onweer. Er is zelfs al sprake van een hittegolf. Meteorologen spreken van een hittegolf als het vijf dagen achter elkaar minimaal 25 graden is, waarvan drie dagen warmer zijn dan 30 graden. De laatste hittegolf deed zich twee jaar geleden voor, van 29 juli tot en met 3 augustus.

De Nederlandse stranden zaten tjokvol. Dat zal de komende dagen zo blijven, ook al gaan de leerlingen van de basisscholen in Noord-Nederland deze week weer naar school. Afgelopen zaterdag stond er op de Nederlandse autowegen in totaal 140 kilometer file. Bij Bergen aan Zee sloot de politie de Hoofdweg naar het strand wegens gebrek aan parkeerruimte zaterdag en zondag vanaf elf uur al af, waardoor automobilisten rechtsomkeert moesten maken. De NS lieten vanuit Brabant naar Zeeland, vanuit Rotterdam naar Hoek van Holland en vanuit Amsterdam en Haarlem naar Zandvoort en IJmuiden extra treinen rijden, die waren 'opgerekt' tot de maximale lengte.

Hoewel er aan zee geen sprake was van calamiteiten, hadden de reddingsbrigades het druk. Ze hadden vooral hun handen vol aan de hereniging van ouders en kinderen die elkaar op het strand uit het oog waren verloren. Ook hadden de brigades het druk met het ophalen van zwemmers die zich met de aflandige wind te ver in zee waagden. In Den Haag trof de brigade een 26-jarige Colombiaan dood in zee aan. De man was samen met een landgenoot bij een golfbreker in moeilijkheden gekomen door de krachtige stroom.

In de binnenwateren verdronken voor zover bekend vijf mensen. Een 18-jarige man uit Wageningen verdronk zaterdag in de Nederrijn. De politie vermoedt dat hij onvoldoende kon zwemmen. Bij Roermond is een 26-jarige Duitser vrijwel zeker om het leven gekomen. Hij sloeg zaterdag overboord toen een bestuurder van een speedboot vol gas gaf. De politie is het hele weekeinde tevergeefs naar de man op zoek geweest. Een 20-jarige asielzoeker uit Zaïre verdronk gisteren in de Rijkerswoerdseplas in Elst. Hij kon niet zwemmen. In het recreatiegebied Bernisse is een vijfjarige jongen verdronken die op een onbewaakt moment de recreatieplas was ingelopen. Een 41-jarige man uit Veendam, die gistermiddag werd vermist, blijkt in de zwemplas Flora te zijn verdronken.