Staking UPS dreigt ernstig te escaleren

ROTTERDAM, 11 AUG. De onderhandelingen tussen de Amerikaanse vervoerder van pakketjes United Parcel Services (UPS) en de Amerikaanse vakbond Teamsters zijn opnieuw vastgelopen. Begin vorige week legden 185.000 leden van Teamsters het werk neer. De vakbond eist bij UPS meer vaste banen, hogere lonen en betaling van sociale premies. Het merendeel van de 300.000 werknemers van UPS werkt nu in deeltijd.

UPS is de grootste pakjesbezorger in de Verenigde Staten en de staking die nu zijn tweede week ingaat en ook andere bedrijven dupeert, dreigt ernstig te escaleren. Inmiddels hebben de gouverneurs van twee staten waar UPS actief is president Clinton al gevraagd om in te grijpen in het conflict dat de Amerikaanse economie grote schade dreigt toe te brengen. Maar een woordvoerder van het ministerie van Werkgelegenheid in de VS bepleitte terughoudendheid van de overheid in het conflict.

Niettemin ziet de hoogste baas van UPS, James Kelly, geen heil meer in verder onderhandelen met Teamsters. Hij keerde na twee uur vruchteloos onderhandelen met de vakbond alweer terug naar Atlanta, waar UPS haar hoofdkantoor heeft. Kelly kondigde bij zijn vertrek van de onderhandelingstafel “moeilijke beslissingen” aan. Een van de mogelijkheden die hij overweegt is extra personeel in te huren. Afgelopen woensdag kwam het tot een conflict tussen werkwilligen en stakers bij UPS, toen een chauffeur van een UPS-busje messteken opliep. Kelly noemde de eisen van Teamsters “onrealistisch”. Hij beweert dat Teamsters met zijn eisen “de flexiiliteit van het bedrijf in gevaar brengt.”