Softwarefout in radar Guam

SEOUL, 11 AUG. Onderzoekers hebben een fout ontdekt in de software van een radarsysteem op het vliegveld van het eiland Guam in de Stille Oceaan, waar woensdag een Boeing 747 van de Zuid-Koreaanse luchtvaartmaatschappij KAL neerstortte, waarbij meer dan 250 mensen om het leven kwamen.

Als het systeem goed functioneert, waarschuwt het wanneer een vliegtuig te laag vliegt. Volgens een woordvoerder is de computerstoring niet de oorzaak van de ramp, maar het had die mogelijk kunnen voorkomen.

Volgens Koreaanse luchtvaartdeskundigen is het nog te vroeg om de ramp met te verklaren uit een fout van de piloot. Zij noemen anonieme verklaringen van Amerikaanse deskundigen tegenover de tv-nieuws van NBC daarover voorbarig. KAL spreekt ook geruchten tegen dat de piloot onervaren of vermoeid zou zijn geweest. Hij had, aldus een woordvoerder “bijna 9000 vlieguren” en voor de laatste vlucht zou hij ruim 32 uur rust hebben gehad. (AP, Reuter)