Sihanouk zou troonsafstand willen doen

SINGAPORE, 11 AUG. De Cambodjaanse koning Sihanouk is bereid troonsafstand te doen wanneer hij van 'tweede' premier Hun Sen de toezegging krijgt dit plan zonder kritiek te kunnen uitvoeren.

Het plan van Sihanouk werd vanmorgen bekendgemaakt, enkele uren voordat de ministers van Buitenlandse Zaken van de Associatie van Zuidoost-Aziatische landen (ASEAN) voor een spoedzitting bijeenkwamen in Singapore om te praten over een oplossing voor de politieke crisis in Cambodja. ASEAN besloot vorige maand de toetreding van Cambodja tot de associatie tot nader order uit te stellen.

“Ik ben bereid af te treden, zodra dat mogelijk is”, schreef Sihanouk in een persoonlijke brief aan zijn biograaf. “De brief waarin ik mijn troonsafstand bekend maak, ligt al meer dan een week klaar”. De tekst werd vanmorgen via persbureaus verspreid.

Sihanouk ontvangt morgen in Peking, waar hij medisch behandeld wordt, Hun Sen en Ung Huot, de vorige week door het Cambodjaanse parlement gekozen nieuwe 'eerste' premier. Ung Huot volgt in die functie Sihanouks zoon prins Norodom Ranariddh op, die begin juli na een staatsgreep door Hun Sen werd afgezet.

Hun Sen heeft toestemming nodig van Sihanouk voordat de benoeming van Ung Huot rechtsgeldig is. Sihanouk liet eind vorige week nog weten dat hij instemde met de benoeming van Ung Huot, maar de afgelopen dagen trok hij die uitspraak weer in. “Cambodja heeft nu drie premiers: één in ballingschap, één 'marionet' en de echte sterke man”, zei Sihanouk, verwijzend naar respectievelijk zijn zoon Ranariddh, de nieuwe co-premier Ung Huot en Hun Sen. “Dat is een 'fait accompli' dat ik niet kan negeren”, aldus Sihanouk.

De koning zei dat hij zijn zoon nog steeds als de wettige 'eerste' premier van Cambodja ziet. Zelf zegt Sihanouk geen rol te ambiëren in wat hij omschrijft als een 'politieke komedie' in zijn land omdat zijn visie radicaal verschilt van die van de huidige machthebbers .