Rust doet zeilster goed

Zeilster Margriet Matthijse is gisteren in San Francisco wereldkampioene geworden in de Europe-klasse. Na negen races en met nog één dag voor de boeg had de 20-jarige Rotterdamse in de Baai van San Francisco al een onoverbrugbare voorsprong van zeventien punten (17 tegen 34 strafpunten) op haar Deense concurrente Kristine Roug.

Vorige maand bemachtigde Matthijsse in Athene al de Europese titel. Bij de Olympische Spelen vorig jaar in Atlanta won het natuurtalent zilver, achter tweevoudig wereldkampioene Roug. Carolijn Brouwer werd vijfde. De 24-jarige zeilster uit Voorhout greep vorig jaar op Mallorca de wereldtitel. Maar bij dat toernooi waren toen vrijwel alle internationale toppers afwezig wegens de naderende Olympische Spelen.

Je verbaasde jezelf en je concurrenten. Eerst was je in Athene de beste, amper een maand later ben je in San Francisco iedereen de baas. Is er sprake van een mirakel?

Matthijse: “Dat kun je wel zeggen. Ik weet echt niet waar ik die twee titels aan te danken heb. Misschien is dat half jaartje gedwongen rust wel goed voor me geweest. Ik ben gretiger dan ooit. Last van mijn schouder heb ik nog wel een beetje. Maar dat is een kwestie van doorbijten.”

Matthijsse werd bij het EK begeleid door trainerscoördinator Jaap Zielhuis. In San Francisco had ze weer de steun van privé-coach Rex Sly. De Nieuw-Zeelandse zeilfanaat kwam Matthijsse in 1995 toevallig tegen bij het WK in Auckland. Sindsdien vormen ze op zeilgebied een twee-eenheid. Sly zou dit jaar eigenlijk een maand of vier als parttime-bondscoach fungeren van de Nederlandse Europe-klasse. Hij kon het met het bestuur van het Watersportverbond echter niet eens worden over een contract. Daarom reisde hij op eigen kosten naar San Francisco om Matthijse bij te staan.

Hoe belangrijk is Sly voor je?

“Hij maakt me zowel mentaal als tactisch sterker. Voor mij is zijn aanwezigheid bij grote toernooien heel belangrijk. Misschien krijgen we na dit succes meer financiële armslag. Want ik ben nog lang niet uitgezeild. Tot het goud in Sydney 2000 ga ik zeker door.”