Prominente leden ETA uitgeleverd

MADRID, 11 AUG. De Dominicaanse Republiek heeft drie leiders van de Baskische afscheidingsbeweging ETA aan Spanje uitgeleverd. Ze kwamen daar zaterdag aan en zijn gearresteerd.

De uitlevering wordt gezien als een succes voor de Spaanse regering in haar strijd tegen de ETA, maar tevens als het eind van de kans op een dialoog tussen Madrid en de organisatie. Herri Batasuna, de politieke arm van de ETA, concludeerde dat “een belangrijke weg naar de dialoog is afgesloten”.

De drie - Eugenio Etxebeste, Ignacio Aracama Mendia en José Maria Ganchegiz - kregen in 1989 asiel in de Dominicaanse Republiek. Het werd vorige week opgeheven, waarna een vliegtuig van de Spaanse luchtmacht het drietal in Santo Domingo ophaalde.

Van de drie hebben er twee in 1989 deelgenomen aan vredesoverleg met de Spaanse regering, dat leidde tot een bestand. Etxebeste, de ideoloog van de ETA, leidde toen de ETA-delegatie. Hij is sindsdien de man gebleven via wie de regering boodschappen aan de ETA doorgaf.

De regering sprak tegen “het raam van Santo Domingo” - voor de informele dialoog met de ETA - te hebben gesloten. “Er is niets geopend of gesloten, omdat het zogenoemde raam van Santo Domingo in feite een farce was, die slechts diende als luidspreker voor de ETA”, zei minister van Binnenlandse Zaken Jaime Mayor Oreja. Volgens waarnemers heeft Madrid besloten niet meer met de ETA te praten na de moord, vorige maand, op een ontvoerd Baskisch gemeenteraadslid.

Aracama wacht een aanklacht van medeplichtigheid aan ontvoering van en/of moord op acht mensen, onder wie politiemannen, leden van de Guardia Civil en een functionaris van de centrale bank. (Reuter, AP, AFP)