Postbank keert klein joods spaartegoed uit

ROTTERDAM, 11 AUG. De Postbank keert een bedrag uit aan de dochter van een in de Tweede Wereldoorlog vermoorde joodse houder van een spaarbankboekje. Dit heeft de Postbank, de opvolger van de Rijkspostspaarbank (RPS), vanmorgen bevestigd.

De uitkering is volgens de Postbank juridisch niet verplicht, omdat de boekjes na twintig jaar verjaard zouden zijn. “Voor dergelijke gevallen, die geregeld voorkomen, hebben we een coulance-regeling”, zegt een woordvoerder. “In die zin staat de betaling los van de discussie over joodse tegoeden.” Prof. mr. H. Loonstein, voorzitter van Federatief Joods Nederland (FJN), noemt de uitbelating toch een doorbraak, die aangeeft dat Nederlandse banken nog altijd beschikken over joodse tegoeden. “Formeel juridisch is er geen precedent geschapen, maar feitelijk wel”, meent hij. Het gaat om een bedrag van 8,84 gulden, het oorspronkelijke bedrag van 1,69 gulden plus 500 procent rente.