Palestijnen en Israel praten over veiligheid

TEL AVIV, 11 AUG. De Palestijnse president Arafat heeft gisteren met Israelische functionarissen overlegd over hervatting van de samenwerking op het gebied van de veiligheid. Het was de eerste keer dat beide partijen aan de onderhandelingstafel plaatsnamen sinds de bomaanslag van 30 juli op de markt in Jeruzalem.

Het onderhoud had plaats onder leiding van de Amerikaanse bemiddelaar Dennis Ross, die gisteren aan een nieuwe ronde gesprekken is begonnen. Als de missie van Ross succesvol is, zal deze worden gevolgd door een bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright.

De Palestijnse functionaris die verantwoordelijk is voor veiligheidssamenwerking met Israel, Ziad al-Atrash, zei gisteren al voor het gesprek dat er “tekenen van vooruitgang” waren. De secretaris van de regering-Netanyahu, Danny Naveh, onderstreepte vanmorgen echter dat aan de hervatting van het overleg niet al te veel belang gehecht moet worden. “Het gaat om resultaten, in het verleden hebben zulke ontmoetingen vaak als voorwendsel voor Arafat gediend om niets aan de strijd tegen het terrorisme te doen.”

Het Palestijnse parlement heeft zaterdag de woede van Israel opgewekt met een unanieme oproep aan president Arafat om de dienstplicht in de Bestuursautonomie in te voeren. “Het gaat hier om een poging een Palestijns leger op te richten en dat is een flagrante schending van de akkoorden van Oslo”, aldus kabinetssecretaris Naveh. Volgens 'Oslo', aldus Naveh, mag de Bestuursautonomie alleen een politiemacht hebben die uitgerust is met wapens “die uitgebreid worden beschreven” (in het akkoord van Oslo - red.).

Volgens het Israelische leger is een van de twee terroristen die de zelfmoordaanslag in Jeruzalem uitvoerden afkomstig van de Westelijke Jordaanoever. Het zou gaan om een student scheikunde uit Qusin bij Nablus. Onderzoek zou nog gaande zijn of de andere terrorist een vriend van de student was uit het dorp Sourif bij Hebron.

De zelfmoordaanslag in Jeruzalem is opgeëist door de moslim-extremistische Hamas-beweging, maar zowel in Israel als in de Bestuursautonomie zetten velen vraagtekens bij het communiqué waarin dat gebeurde. Yasser Arafat heeft enige malen gezegd dat de daders niet van de Westelijke Jordaanoever kwamen maar uit het 'buitenland'. Vanmorgen heeft het Israelische leger op de Westelijke Jordaanoever wederom negen Palestijnen opgepakt. Sinds de bomaanslag van 30 juli zijn er ongeveer 250 Palestijnen gearresteerd. Allen worden verdacht van lidmaatschap van Hamas of de Islamitische Jihad.(AP, AFP, Reuter)