Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Religie

Omstreden relatie Britse scholiere en Turk ten einde

ANKARA, 11 AUG. Sarah Cook, de Britse scholiere die maandenlang de voorpagina's van de Britse schandaalpers beheerste in verband met haar religieuze huwelijk met een Turkse kelner, zegt dat de relatie ten einde is.

In een interview met een Turkse krant verklaarde de 15-jarige Sarah Cook, die inmiddels een zoon heeft van 9 maanden, het afgelopen weekeinde dat ze niet langer onder de constante druk van haar echtgenoot Musa Kömeagac (18) wenst te leven. “Het was zelfs niet toegestaan om naar het park of naar de bioscoop te gaan”, aldus Sarah. “Via de telefoon hield hij me voortdurend in de gaten.”

De Britse scholiere leerde Musa in 1995 tijdens een vakantie van de familie Cook in Alanya, aan de Turkse zuidkust, kennen. Ze bekeerde zich tot de islam en droeg een religieuze hoofddoek, die ze nu heeft afgelegd. “Mijn enige doel is om een goede moeder te zijn”, aldus Sarah. Musa, die geen visum krijgt om in Engeland met Sarah samen te leven, reageerde geschokt op haar beslissing. “Ik ben gek op haar”, zo wordt hij in de pers geciteerd. “Ik hoop dat ze op haar beslissing terugkomt.” Musa wordt in Turkije berecht voor seks met een minderjarige.