Normaal doet Superboeren pest vergeten

Ondanks gedreig met acties door verontruste varkenshouders gaf Normaal zaterdag toch een concert in het Achterhoekse Velswijk, nabij Zelhem.

VELSWIJK, 11 AUG. Falderieieie Falderaaaa, Falderieieie Faldera-a-a-a. Op het podium staat een vijftiger in een felrode broek met bijpassende hoed en een bloes met glimmertjes uit alle macht te zingen. Niet dat dat echt nodig is: de drieduizend mensen om hem heen schreeuwen het hele liedje van begin tot het einde mee.

Het is zaterdagavond tien voor tien als de boerenrockgroep Normaal in buurtschap Velswijk, onderdeel van de Achterhoekse gemeente Zelhem, begint te spelen. In een feesttent die eerder onder andere werd gebruikt door wijlen quizmaster Willem Ruis, vermaakt zanger Bennie Jolink met zijn band de boerenzoons en -dochters uit de streek op professionele wijze. Normaal heeft het boer-zijn gecultiveerd, en de aanwezigen vinden het prachtig. Niet voor niets begint het concert met de 'Krachttoer voor de Superboer', waarin het refrein Falderieieie Falderaaaa, Falderieieie Faldera-a-a-a.

Drie liedjes later gaat het weer over de Superboeren. Maar daaraan voorafgaand wil Jolink even wat zeggen. Hij wordt, zo zegt hij, namelijk doodziek van de media. Luid gejuich. Iedereen weet toch dat boeren verantwoordelijke lui zijn, dat boeren weten wat wel en wat niet kan. Iedereen weet toch wel dat een concert van Normaal helemaal niets met de varkenspest te maken heeft. “En nu gaan we weer eens lekker plezier maken.” Dat vinden de aanwezigen een uitstekend voorstel. Terwijl het bier traditiegetrouw met beker en al door de lucht vliegt, speelt Normaal verder. Halverwege het draaiende podium staat een jongen te dansen en de springen. Het t-shirt is hem, zoals dat hoort bij een Normaal-concert, van het lijf gerukt. Hij heeft de haren nat van bier en zweet, en kijkt op een manier die doet vermoeden dat de varkenspest hem op dit moment he-le-maal niets meer interesseert.

Toch liep ook hij tegen de klok van acht uur door een speciaal voetenbad, zoals alle bezoekers van het concert verplicht waren door een bak met ontsmettingsmiddel te lopen die in de toegangspoort van het feestterrein was gelegd. Er werd heel wat afgelachen en geroepen bij de bak, maar iedereen deed wat hij moest doen. De bak was één van de maatregelen die genomen waren om zoveel mogelijk onrust onder varkenshouders weg te nemen. Want onrust onder de varkenshouders was er. De afgelopen weken, na het uitbreken van de varkenspest in het Gelderse Toldijk en het Overijsselse Hoonhorst, had plotseling het gerucht de kop opgestoken: de varkenspest werd verspreid door boeren die concerten van Normaal bezochten. Zowel in Toldijk als in de buurt van Hoonhorst had de band enige tijd voordat de pest er uitbrak, immers optredens verzorgd.

Deskundigen lieten direct al weten dat de kans op verspreiding van het virus zo goed als nul was, maar dat mocht niet meer helpen. Vorige week roerden de varkenshouders in de buurt van Velswijk en Zelhem zich. Ze wilden dat het concert in Velswijk zou worden afgelast - omdat ze het veel te gevaarlijk achtten in verband met verdere verspreiding van het virus. Het dreigen met de acties hielp evenwel niets, net zo min als een poging van burgemeester Th. Heere van Zelhem om het concert uit te stellen of te verplaatsen. Tot acties kwam het zaterdagavond ook niet. Ze zouden de toegangswegen blokkeren, zo hadden de varkenshouders laten weten. De enige blokkade wordt echter gevormd door een haag van nieuwsgierige inwoners van Velswijk, die op de kruispunten rondom de feesttent de toestand bezien en bespreken. Bespottelijk, zo laat één van hen weten, al dat gezeur over de relatie tussen Normaal en de varkenspest. “Iedereen met een beetje boerenverstand kan toch wel nagaan dat het niets met elkaar van doen heeft?”

Het terrein is helemaal afgezet. Bezoekers kunnen plassen in een aantal verplaatsbare zuilen of in een vijftiental geplaatste toiletten. De organisatie wil voorkomen dat de boerenzonen hun water laten lopen op de omliggende akkers - wie weet zou het virus zich zo kunnen verspreiden. Ook mag het bezoek niet komen aanrijden in eigen veewagens met hooi, gebruikelijk om na afloop in kennelijke staat een goede slaapplaats bij de hand te hebben. En tenslotte is de boeren gevraagd niet in werkkleding op het feestterrein te verschijnen. Een aantal steekt daar de draak mee, door in overalls te komen waar teksten op staan die duidelijk maken dat de varkenspest hier niet aanwezig is. Om kwart over negen voegt een kleine, gezette veertiger zich met veel kabaal bij zijn vrienden. Hij is uitgedost in een witte overall, met op de rug de tekst 'Ik ben ontsmet door de Grolsch'. Eerst gaat hij voor 250 gulden de munten halen die in drank kunnen worden omgezet en vervolgens bier. Veel bier.

    • André Ritsema