Nieuw contract van Endemol met RTL Duitsland

ROTTERDAM, 11 AUG. Linda de Mol gaat volgend jaar in een aantal shows op de Duitse televisie een huis weg geven van een half miljoen Duitse mark. Aan de onzekerheid over de verlenging van het contract van televisie-producent Endemol met de Duitse zender RTL Television is gisteren een einde gekomen. Endemol heeft per 1 januari 1998 een driejarig contract gesloten, zo maakte het bedrijf vanochtend bekend.

Het 'volumecontract' garandeert dat RTL Television jaarlijks een minimale hoeveelheid programma's van Endemol afneemt. De bodem wordt ieder jaar verhoogd. Ook zullen Endemol en RTL intensief samen gaan werken bij de ontwikkeling van nieuwe programma-formules. Endemol heeft daarnaast bedongen dat het meer ruimte krijgt om voor andere Duitse zenders te werken.

Endemol behaalde in het boekjaar 1995-'96 een omzet van 156 miljoen gulden in Duitsland. De waarde van het nieuwe contract is naar schatting enige honderden miljoenen Duitse mark.

Endemol zegt dat het bedrijf de grootste onafhankelijke tv-producent van Duitsland is. In het vorige contract met RTL was een afname-garantie van minimaal 100 miljoen mark per jaar opgenomen. In dezer dagen afgeronde 'voorlopige overeenkomst' is geen maximum bedrag genoemd. Endemol verwacht verder te kunnen groeien in Duitsland, waar het vijf jaar geleden voor het eerst begon met shows van Linda de Mol. “Dit contract geeft Endemol de gelegenheid zich verder te ontwikkelen op de belangrijkste televisiemarkt van Europa.”, zei John de Mol in een verklaring.

Endemol maakt in Duitsland niet alleen programma's voor RTL, maar ook voor ZDF, WDR, Sat 1 en Fox Television. Belangrijke shows zijn Traumhochzeit (in Nederland Love Letters) en een nieuwe spelshow met een huis als hoofdprijs. Die komt ook in Nederland op tv, bij de TROS.

Endemol heeft onlangs een belang van 49 procent genomen in de Duitse producent G.A.T. in München en een belang van 45 procent in de Spaanse producent Zeppelin. Ook is Endemol in onderhandeling met de BBC over de productie van een Staatsloterij-show. Een proefopname is al gemaakt. Endemol handhaaft de eerder uitgesproken verwachting wat betreft de groei van omzet en netto winst in het boekjaar 1996-'97 van 15 tot 20 procent. Bovendien gaat de onderneming uit van een verdubbeling van omzet en winst in 2001, ten opzichte van het niveau van 1995-'96. Omzet en netto winst waren toen respectievelijk 642 miljoen gulden en 61 miljoen gulden.