Italiaan Rebellin wint Clasica San Sebastian

ROTTERDAM, 11 AUG. De Italiaan Davide Rebellin heeft zaterdag de Spaanse wereldbekerwedstrijd Clasica San Sebastian gewonnen. De 26-jarige wielrenner van La Française des Jeux was na 230 kilometer de snelste in een groep van 41 renners. De Deen Rolf S/orensen werd dankzij een zesde plaats de nieuwe leider in het wereldbekerklassement. Hij volgde de Italiaan Michele Bartoli op.

Rebellin versloeg in de sprint de Rus Gontsjenkov en zijn landgenoot Colage. Met het blote oog was het verschil niet zichtbaar; de finishfoto bracht uitkomst. Na een onopvallende Tour, waarin hij 58ste werd, behaalde Rebellin zijn eerste overwinning in een wereldbekerwedstrijd. Het was zijn tweede seizoenszege in zijn zesde profseizoen.

Rebellin, afkomstig uit San Bonifacio bij Verona, gold in zijn jonge jaren als één van de grootste Italiaanse wielertalenten. Als prof behoort hij tot de subtoppers in het beste wielerland ter wereld. Vorig jaar reed hij zes dagen in de roze leiderstrui van de Ronde van Italië. Hij eindigde eerder als zesde en als zevende in de Ronde van Spanje. In de zeventiende editie van de Clasica was de beklimming van de Jaizkibel dit keer niet de scherprechter. Tot zaterdag beklommen de renners de col op ongeveer 30 kilometer voor de streep. Dit keer was de klim op 78 kilometer van het finishdoek geprogrammeerd. De organisatie had drie plaatselijke ronden van 15 kilometer ingelast; het parcours waarop in oktober het wereldkampioenschap wordt gereden.

De Nederlander Servais Knaven heeft de Ronde van Denemarken gewonnen. De renner van TVM dankte de eindzege in de bescheiden rittenkoers aan zijn gewonnen tijdrit van afgelopen vrijdag. Knaven hield tien seconden voorsprong over op de Deen Peter Meinert. De laatste ritzege ging gisteren naar Giovanni Lombardi, die daarmee zijn tweede dagprijs behaalde in Denemarken.

Jan Ullrich won voor een half miljoen Duitsers een criterium in zijn vroegere woonplaats Hamburg. De winnaar van de Ronde van Frankrijk was na 190 kilometer sneller dan de Belg Wilfried Peeters en de Duitser Jens Heppner.

Ullrich was onder de indruk van de grote belangstelling die zijn Tourzege in Duitsland heeft teweeggebracht. “Ik heb in Hamburg mooie jaren gehad. Daarom heb ik graag aan deze wedstrijd meegedaan. De sfeer was overweldigend.”