Hevige strijd in hoofdstad Tadzjikistan

DOESJANBE, 11 AUG. Bij hevige gevechten in twee voorsteden van Doesjanbe, de hoofdstad van Tadzjikistan, zijn het afgelopen weekeinde tientallen doden gevallen. Vandaag laaide de strijd opnieuw op.

De strijd ging tussen aanhangers van een vroegere minister van Binnenlandse Zaken van Tadzjikistan, Jakoeb Salimov, nu voorzitter van de nationale douanecommissie, en troepen van het Tadzjiekse ministerie van Binnenlandse Zaken, aangevoerd door kolonel Soechrov Kasymov. Van beide kanten werden zware wapen als tanks en artillerie ingezet. Salimovs troepen veroverden zaterdag twee voorsteden van Doesjanbe, waar de winkels gesloten bleven, het leger de identiteit van passanten controleerde en de politie wegversperringen bemande. Toen na zonsondergang de strijd afnam, waren volgens een lid van de Tadzjiekse Veiligheidsraad twintig mensen gedood; de Russische televisie maakte echter melding van zeventig doden.

De Tadzjiekse president, Imomali Rachmonov, zei dat de gevechten waren begonnen door “lieden die nauwe banden onderhouden met de economische mafia, de drugsmafia en de criminele wereld”. Hij riep het leger op “niet onder de invloed te raken van criminele groepen.”

Tadzjikistan heeft een burgeroorlog achter de rug die vijf jaar heeft geduurd en die in juni met een vredesakkoord tussen de neo-communistische regering van Rachmonov en de democratisch-islamitische oppositie werd afgesloten. De gevechten van het afgelopen weekeinde houden mogelijk indirect verband met het vredesakkoord: vrede is niet in het belang van criminele organisaties, die de afgelopen jaren in het leger tegen de islamitische oppositie hebben gevochten maar zich tegelijkertijd hebben ingelaten met de smokkel van drugs en wapens. Tadzjikistan is een berucht transitland voor drugs. Tadzjikistan, zo zei gisteren een Westerse diplomaat in Doesjanbe, “is als Europa in de Middeleeuwen: een zwak centraal bestuur en machtige roversbaronnen.”

De gevechten van zaterdag laaiden gisteren weer op, toen een snelle-interventiemacht, geleid door een aanhanger van Salimov, bij een dorp op tien kilometer ten zuiden van Doesjanbe slaags raakte met de presidentiële garde. Ook in het noorden en westen van de hoofdstad werd gevochten, net als bij het vliegveld. Vier leden van de presidentiële garde werden gedood en 24 anderen werden gewond. De rebellen namen nog eens dertien leden van de garde, onder wie twee officieren, gevangen. Vandaag werd opnieuw gevochten in de omgeving van Doesjanbe.

Rachmonov riep daarop de Veiligheidsraad bijeen om te praten over een voorstel de leiders van Rusland, Kazachstan, Oezbekistan en Kirgizië te vragen om een gezamenlijke vredesmacht. Tot die oproep is het gisteren echter niet gekomen. (Reuter, AFP, AP)