Griekse ijver niet beloond op WK

ATHENE, 11 AUG. New World Record. Deze heuglijke mededeling verscheen de afgelopen negen dagen niet één keer op het scorebord in het Olympisch Stadion van Athene. Het was voor het eerst in de geschiedenis van de wereldkampioenschappen atletiek dat een mondiale titelstrijd geen wereldrecord opleverde. Dat was teleurstelling voor de ijverige Griekse organisatie. Want een record geeft een wedstrijd meer uitstraling.

Slechts een beperkt aantal disciplines komt bij een kampioenschap serieus in aanmerking voor recordverbetering. Zo is op de langere loopafstanden een gangmaker nodig om scherpe tijden te realiseren. En op de WK is niemand bereid om als haas te fungeren en daarmee zijn eigen kansen te verspelen. Alles was in Athene dan ook gericht op toptijden op de sprintnummers. Daarom werd een snelle baan aangelegd, die de atleten op de langere afstanden overigens wel pijn aan de voeten bezorgde.

Aan het begin van de kampioenschappen wees alles er op dat bij de mannen het record op de 100 meter zou sneuvelen. Ato Boldon leek in grote vorm en als hij in de kwartfinale vlak voor de eindstreep niet zou hebben ingehouden was toen al een wereldrecord mogelijk geweest. Nu bleef hij er slechts driehonderdste van verwijderd. De finale werd een deceptie omdat Boldon faalde. In nog twee andere gevallen kwam men dicht bij het wereldrecord: de Amerikaanse estafetteploeg op de 4x100 meter (eentiende te langzaam) en tienkamper Dvorak (54 punten te weinig).

De wereldkampioenschappen kenden wel veel verrassingen. Verscheidene titelhouders werden al voor de finale uitgeschakeld. Aan de andere kant werden atleten wereldkampioen die daartoe niet in staat werden geacht, zoals de Marokkaanse Bidouane op de 400 meter horden en de de Zuid-Afrikaan Corbett bij het speerwerpen. Vier landen wonnen hun eerste medaille.

Veel experts beweren dat het leveren van topprestaties niet meer mogelijk is zonder het gebruik van stimulerende middelen. Bij deze WK werden vijf atleten betrapt. Twee van hen moesten hun medaille inleveren: Bagach, die eerste werd bij het kogelstoten en de Russin Ivanova, zilver bij het snelwandelen.

Nederland deed de afgelopen week niet mee met de grote naties. De oranje-afvaardiging behaalde vier finaleplaatsen, met als beste resultaat de zesde plaats van Marko Koers op de 800 meter. Bovendien werd één nationaal record verbeterd, Ester Goossens op de 400 meter horden. Die oogst was een flinke verbetering in vergelijking met twee jaar geleden die als dieptepunt werd beschouwd.

Misschien zijn de Europese kampioenschappen van volgend jaar in Boedapest een goede gelegenheid om wel goed te presteren. In vergelijking met de WK ontbreken daar belangrijke concurrenten omdat deze niet uit Europa komen. Een aantal jonge Nederlanders gaf hoop voor de toekomst. In een sport als atletiek is de weg wel heel lang, maar ze hebben ook nog tijd.

Koers en Korving zouden nog makkelijk aanwezig kunnen zijn bij de Olympische Spelen van 2004. Dat evenement wil Athene graag binnenhalen. De zesde WK stond ook in het teken van die kandidatuur. De Grieken wilden voor het oog van de wereld een perfect kampioenschap organiseren. Daar slaagden ze bijna in. De Nederlandse technisch directeur Bert Paauw typeerde het als een “goed georganiseerd WK met een chaotisch tintje”.

Vreemd blijft het dat de voorzitter van de internationale atletiekfederatie IAAF, Primo Nebiolo, ook tot het aanbevelingscomité behoort van een van de concurrenten van Athene voor 2004, Rome. De Grieken beschouwden de Italiaan de afgelopen negen dagen dan ook als een hinderlijke pottenkijker. Zijn opmerkingen over de tegenvallende publieke belangstelling werden met gemengde gevoelens ontvangen. Nebiolo is een man die zich niet gauw geneert. De Romeinse dictator werd op een striemend fluitconcert onthaald toen hij de laatste prijsuitreiking, die van de marathonlopers, voor zijn rekening nam. Daarvoor verdienen de Grieken een groot compliment.

    • Hans Klippus