ELVIS PRESLEY

Elvis Presley: Platinum, A Life In Music (RCA 07863 674692); Always Elvis, The Dutch Album (RCA 74321 488062)

Twintig jaar na de dood van Elvis Presley is het moment aangebroken voor de grote zolderopruiming. Uit stoffige kasten en uit de bureaula van vader Vernon Presley kwamen maar lieft 77 onuitgebrachte opnamen boven water, die het leeuwendeel vormen van de cd-box Platinum, A Life In Music. De titel dekt de lading maar ten dele, want door de nadruk op informele huiskamer- en concertopnamen geven de vier cd's een rommelig overzicht van de muzikale erfenis van de King of Rock 'n' Roll. Wel is het een levensverhaal met een kop en een staart, van (alweer) een onbekende proefopname voor het Sun-label tot een melodramatisch My Way dat met de openingswoorden 'and now the end is near' extra lading krijgt omdat de live-opname stamt van drie maanden voor Elvis' dood.

Tussen Hound Dog (1956) en Can't Help Falling In Love zat maar vijf jaar. Bij elkaar illustreren de al of niet alternatieve versies hoe Elvis zich in korte tijd ontwikkelde van een rebelse rocker tot een topzwaar familie-entertainer. Eerder verschenen cd's als The Sun Sessions of The Memphis Record zijn veel betere staalkaarten van zijn belang voor de popmuziek, waar deze box gebukt gaat onder curiosa als een volstrekt ongeloofwaardige lezing van Bob Dylans protestsong Blowin' In The Wind (1966), een pompeus Bridge Over Troubled Water en een versie van Chuck Berry's Johnny B. Goode die maar niet wil rocken. Een willekeurige hits-cd doet meer recht aan de ophef rond het fenomeen Elvis Presley, zoals die het komend weekend in Memphis losbarst. In omgekeerde chronologie (van Moody Blue tot Heartbreak Hotel) staan zijn Nederlandse successen op de cd Always Elvis: The Dutch Album dat hier met speciale toestemming van de Erven Presley mocht worden uitgebracht en waarvan een gouden plaat binnenkort het interieur van Graceland zal sieren.

    • Jan Vollaard