Duitsland wil minder aan EU afdragen

BONN, 11 AUG. Duitsland wil minder bijdragen aan de Europese Unie. Naarmate de verkiezingen in de Bondsrepubliek dichterbij komen, kritiseert de ene na de andere politicus de hoge jaarlijkse afdracht van gemiddeld 20 miljard mark netto aan Brussel.

Afgelopen weekeinde kritiseerde minister Theo Waigel (CSU) van Financiën opnieuw de hoge bijdrage van Duitsland. Hij meent dat de Duitse contributie met 7 miljard mark per jaar kan worden verminderd. Het is volgens hem niet langer acceptabel dat een staat als Duitsland “per saldo 60 procent van de EU-uitgaven opbrengt”, zei Waigel in een vraaggesprek met het weekblad Der Spiegel. Waigel vindt dat de Duitse bijdrage aan Brussel drastisch moet worden teruggebracht. De minister noemt een daling van de contributie van 0,6 procent van het bruto sociaal produkt naar 0,4 procent reëel. Na de hereniging in 1990 is de Bondsrepubliek niet meer zo welvarend, dat het het grootste deel van de EU-bijdragen voor zijn rekening kan nemen, zegt Waigel.

SPD-fractieleider Rudolf Scharping zei dat Duitsland na de hereniging niet meer “dat rijke land” is waarvoor iedereen het houdt. Daardoor kan het niet meer aan een overmatige betalingen voor de Europese Unie voldoen, meent de SPD-politicus.

Vorige maand was de Europese bal in Duitsland aan het rollen gekomen, nadat de ministers van Financiën van de deelstaten hadden becijferd dat de Bondsrepubliek vergeleken met de andere lidstaten veel te veel in de EU-kas stopt. Duitsland heeft in 1995 een bedrag van 26,1 miljard mark netto aan de Europese Unie betaald wat twee keer zoveel is als Frankrijk en Groot-Brittannië. De bijdrage van Duitsland is niet overeenkomstig de economische kracht van het land suggereerden de ministers van de zestien deelstaten.

Bij Theo Waigel vond de oproep een willig oor. Waigel zei dat hij eind juli zijn Europese collega's al had laten weten, dat Duitsland zijn jaarlijkse bijdrage met een bedrag van zeven miljard mark wil verminderen.

    • Michèle de Waard