Dublin maakt hattrick tegen speels Chelsea

ROTTERDAM, 11 AUG. Landskampioen Manchester United heeft na één speeldag meteen de leiding genomen in de Engelse voetbalcompetitie. De ploeg van manager Ferguson won gisteren in Londen met 2-0 van Tottenham Hotspur. Aanvaller Butt opende in de 82ste minuut de score aan de White Hart Lane. Nauwelijks zestig seconden later bepaalde Tottenham-verdediger Vega met een eigen doelpunt de eindstand op 2-0 in het voordeel van de titelverdediger.

Een speciale rol was gisteren weggelegd voor spits Sheringham van Manchester United. De international werd deze zomer overgenomen van Tottenham als vervanger van de Franse vedette Cantona die ruim drie maanden geleden afscheid nam van de voetbalvelden. Tegen zijn oude club miste Sheringham gisteren een strafschop, toegekend na een overtreding op Cruijff. Zijn inzet belandde op de paal.

Gullit begon zijn tweede seizoen als speler-manager van Chelsea met een nederlaag. Tegen Coventry City, afgelopen seizoen ternauwernood ontsnapt aan degradatie, werd het zaterdag 3-2 in het voordeel van de thuisploeg. Aanvaller Dublin maakte een hattrick voor Coventry. Bij twee van de drie doelpunten ging doelman De Goey niet vrijuit. Bij Chelsea, dat te vrijblijvend voetbalde, maakte international Le Saux zijn opwachting. De middenvelder werd vrijdag op de valreep overgenomen van Blackburn Rovers.

Liverpool kwam op de openingsdag niet verder dan 1-1 tegen Wimbledon. De thuisploeg nam na 55 minuten de leiding door een rake vrije trap van Gayle. De gelijkmaker van Liverpool kwam op naam van uitblinker Owen, de vervanger van de geblesseerde topschutter Fowler. De 17-jarige aanvaller benutte de strafschop die was toegekend na een onbesuisde overtreding van aanvoerder Jones op Riedle, de Duitse spits die deze zomer overkwam van Borussia Dortmund.

Ook Arsenal moest genoegen nemen met een puntendeling. De club uit Londen, met Bergkamp en Overmars in de basis, speelde met 1-1 gelijk bij Leeds. Voor de thuisclub was de Nederlander Hasselbaink succesvol. De oud-speler van onder meer Telstar werd deze zomer gekocht van het Portugese Boavista, waar hij het afgelopen seizoen uitgroeide tot publiekslieveling. Hasselbaink scoorde 'in de loop' met een diagonaal schot.

Barnsley, na 110 jaar teruggekeerd in de Premier League, verloor in eigen stadion met 2-1 van West Ham United. De andere twee nieuwkomers, Bolton Wanderers en Crystal Palace, wisten hun rentree op het hoogste niveau wel op te luisteren met een overwinning. Bolton versloeg Southampton (0-1), Crystal Palace was in Liverpool met 2-1 te sterk voor Everton. De openingstreffer van de club uit Londen kwam op naam van de Italiaan Lombardo, de kale en bekritiseerde aanvaller die onlangs werd overgenomen van Juventus. Veteraan Lombardo zou volgens de Britse media alleen zijn zakken vullen in Engeland. Nadat hij ook de tweede treffer van Palace had voorbereid, verstomde de kritiek.

De Colombiaan Aspilla leidde Newcastle United naar de eerste zege van het seizoen. Voor eigen publiek won de ploeg van manager Dalglish, met de Deense nieuweling Tomasson in de gelederen, met 2-1 van Sheffield Wednesday. Asprilla nam beide doelpunten voor zijn rekening. Tomasson, overgenomen van Heerenveen, miste in de eerste minuut een grote kans. Hij herstelde zich met enkele fraaie, onzelfzuchtige acties. Voor Wednesday scoorde de Italiaan Carbone na een schitterende omhaal.