Damrak volgt koersval van New York-Tokio

AMSTERDAM, 11 AUG. De koersen van de belangrijkste fondsen op de Amsterdamse effectenbeurs zijn vanochtend in navolging van buitenlandse beurzen vrijwel allemaal scherp gedaald. Op deze eerste handelsdag van de week opende beursindex met bijna 25 punten lager op 971,53 punten.

AMSTERDAM Later trok de koers weer aan tot 983,64 punten.Met de koersval reageerde het Damrak op de grote teruggang van Wall Street, afgelopend vrijdag. Daar verloor het Dow Jones-gemiddelde 156,78 (1,9 procent) op 8031,22 punten, gevoed door een dreigende renteverhoging. De koersval in Amsterdam was geen uitzondering. Na Wall Street en Tokio stonden ook alle Europese beurzen op verlies. In Frankfurt gleed de toonaangevende DAX-index vanochtend al snel 85 punten weg, een verlies van ruim 2 procent. Tegen het middaguur was het verlies gereduceerd tot 33 punten. In Parijs verloor de CAC-index van de veertig meest verhandelde fondsen 32 punten op 2964,49 (1,1 procent). De Britse FTSE-index van 100 fondsen dook vanochtend even onder de 5000-puntengrens met een openingskoers van 4974,80, een verlies van 56,5 punten (1,1 procent). Ook in Parijs en Londen waren de koersen rond het middaguur weer gestegen. Van grote omzetten was vanochtend geen sprake op de beurs. Volgens een handelaar wachten beleggers op de opening van Wall Street om te zien of de koersen daar verder wegzakken.

De waarde van de dollar staat deze week onder invloed van een reeks economiecijfers over de maand juli. Verkoopcijfers van de detailhandel worden bekendgemaakt, evenals de producentenprijzen, de consumentenprijzen en gegevens over de industriële productie. Aan de vooravond van deze publicaties daalde de dollar aanvankelijk licht in waarde, maar steeg in de loop van de ochtend van 2,0910 vrijdagmiddag naar 2,0923 aan het einde van deze ochtend.

De hittegolf blijkt gunstig te zijn voor Heineken. De koers van de bierbrouwer steeg met een gulden naar 328,60. IJs- en zeepfabrikant Unilever kan de warmte niet omzetten in koerswinst. De aandelen van Unilever werden 5,30 gulden (1,1 procent) minder waard op 478,70 gulden. Op de lokale markt was het verlies voor Van Dorp Groep het grootst. De leverancier van kantoorartikelen die vrijdag rode halfjaarcijfers publiceerde en een uitverkoop van dochterondernemingen bekendmaakt ging 2,10 omlaag tot 27,80 gulden. Op 11 juli stond de koers nog op 22,30 gulden. In de zeventien daarop volgende handelsdagen sprong de koers met tien gulden (44,8 procent) omhoog naar 32,30, waarna die weer sterk daalde.

TOKIO Op de effectenbeurs van Japan zijn de aandelenkoersen vandaag hard omlaag geschoten. Hoofdzakelijk door de flauwe stemming in de handel van termijnconctracten daalde de Nikkei-index van 225 fondsen 780,28 punten. Daarmee zakte het koersgemiddelde door de grens van 19.000 punten tot een slotstand van 18.670,37. Dat betekende een val van 4,0 procent.