Credit Suisse neemt Winterthur over

ROTTERDAM, 11 AUG. De op een na grootste Zwitserse bankengroep, CS Holding, wil de op twee na grootste Zwitserse verzekeraar, Winterthur, overnemen. De financiële megafusie speelt de Zwiterse vermogensbeheerder M. Ebner in de kaart, die afgelopen maanden met zijn beleggingsmaatschappijen zo'n 20 procent van de aandelen van Winterthur op de beurs had gekocht en eind vorige week de druk opvoerde door openlijk een bod op de verzekeraar te verwelkomen.

Door de overname wordt CS Holding, die de afgelopen jaren vooral expandeerde als internationale zakenbank (CSFB), het grootste financiële conglomeraat van Zwitserland.

De bundeling bevestigt de trend van de afgelopen jaren dat financiële bedrijven bij voorkeur binnen hun landsgrenzen fusies en overnames ondernemen. Vorig jaar mislukten fusiebesprekingen tussen CS Holding en de grootste Zwitserse bank, Union Bank of Switserland.

De nieuwe groep krijgt een vermogen onder beheer van bijna 1.000 miljard gulden. CS Holding biedt aandeelhouders Winterthur 7,3 van haar eigen aandelen voor een aandeel in de verzekeraar. Door de fusie verwachten de bedrijven de komende drie jaar ruim 500 miljoen gulden te besparen.