Berend Hendriks overleden

ARNHEM 11 AUG. De beeldend kunstenaar en monumentaal vormgever Berend Hendriks is op 6 augustus in zijn woonplaats Arnhem overleden. Hendriks werd 79 jaar. Van 1965 tot 1983 was Hendriks docent aan de Academie voor Beeldende Kunst in Arnhem. Samen met Peter Struycken geldt hij als grondlegger van de 'Arnhemse School'. Een traditionele afdeling monumentaal vormde hij om tot een afdeling die zich ten doel stelde om kunst te integreren in de gebouwde omgeving.

Als schilder sloot Hendriks zich aanvankelijk aan bij De Realisten. Vlak na de oorlog nam hij deel aan hun tentoonstellingen in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Van 1957 tot 1959 was hij redactielid van Forum, tijdschrift voor architectuur. Als glazenier voerde Hendriks veel opdrachten uit in (meest hervormde) kerkgebouwen. Ook in zijn constructivistische schilderijen vormden Bijbelse verhalen vaak het uitgangspunt voor zijn kleurrijke, complexe structuren. Als vormgever ontwierp hij onder meer het terrein rond het Ministerie van Binnenlandse Zaken in Den Haag (1975), en een glasmozaïek in de Vrije Universiteit in Amsterdam (1965).