Belofte Belgrado: Karadzic treedt terug

BELGRADO, 11 AUG. De Amerikaanse Bosnië-bemiddelaar Richard Holbrooke heeft in Belgrado van de Bosnische Serviërs de belofte gekregen dat Radovan Karadzic, oud-leider van de Bosnische Serviërs, “zich uit het openbare leven terugtrekt”.

De belofte werd gedaan door Momcilo Krajišnik, het Servische lid van het Bosnische staatspresidium. Hij nam in Belgrado deel aan het overleg van Holbrooke met de Joegoslavische president, Slobodan Miloševic.

Karadzic, beschuldigd van oorlogsmisdaden, trad vorig jaar af als president van de Servische Republiek in Bosnië. Achter de schermen zwaait hij echter nog steeds de scepter, tot ongenoegen van de internationale gemeenschap en van Biljana Plavšic, de huidige president van de Servische Republiek in Bosnië die in een verbitterde machtsstrijd is gewikkeld met Karadzic' aanhangers.

Holbrooke maakte duidelijk dat de belofte van Krajišnik hem niet tevreden stelt: “Natuurlijk niet. Er is geen wijziging in ons standpunt: in staat van beschuldiging gestelde oorlogsmisdadigers moeten voor de rechter worden gebracht.” Maar, zo voegde hij daaraan toe, “het is beter dat Karadzic zich niet mengt in openbare zaken dan dat hij zich er wel in mengt”.

Volgens een lid van Holbrooke's delegatie accepteert Washington de belofte van Krajišnik om bloedvergieten bij een aanhouding van Karadzic te voorkomen. Holbrooke gaf Krajišnik geen tijdslimiet waarbinnen hij de belofte moet waarmaken, maar hij zei wel dat het Amerikaanse geduld “niet eeuwig duurt”. “We bieden de Serviërs een makkelijke uitweg. Als ze die niet accepteren, gebruiken we andere effectieve middelen”, aldus het delegatielid. NAVO-opperbevelhebber Wesley Clark heeft per telefoon aan het overleg tussen Holbrooke, Miloševic en Krajišnik deelgenomen. Volgens Holbrooke hebben Miloševic en Krajišnik toegegeven dat Karadzic zich schuldig heeft gemaakt aan “flagrante” schendingen van het akkoord over zijn aftreden van vorig jaar. De meeste Europese landen, ook Nederland, hebben inmiddels de diplomatieke relaties met de Bosnische regering hervat. (Reuter, AP, AFP)