Audrey Rose

Audrey Rose (Robert Wise, 1977, VS). Duitsl.3-West, 23.47-1.35u., nagesynchroniseerd.

Hoeveel geestverschijningen, verdoemde zielen en door het Kwaad bezeten personen er ook figureren in horrorfilms, met zielsverhuizingen gaat het genre steeds wat onwennig om. De meest recente poging om iemand een vroeger leven toe te kennen (Dead Again, 1991, van Kenneth Branagh) had veel ingewikkelde constructies nodig om het gegeven aannemelijk te maken. Ook de reïncarnatie-thriller Audrey Rose (1977) van Robert Wise (1914) is voornamelijk plechtig van toon. Toch is Wise (bekend geworden met zijn co-regie van West Side Story, 1961 en The Sound of Music, 1965) niet onbekend met genre-films. Van zijn hand zijn bijvoorbeeld de sciencefiction film The Day the Earth Stood Still (1951) en horror-oefening The Haunting (1963).

In Audrey Rose, waarvoor de Amerikaanse fantasy-auteur Frank de Felitta zijn gelijknamige boek tot scenario bewerkte, komt het echtpaar Tempieton erachter dat hun dochtertje lvy weleens de reïncarnatie zou kunnen zijn van de elf jaar eerder overleden Audrey Rose. Anthony Hopkins (met baard) als de vader van het gestorven meisje blijkt de enige die het meisje, dat lijdt aan nachtmerries over het gewelddadige ongeluk waarin zij in haar vorige leven omgekomen zou zijn, kan kalmeren.

Nachtmerries, de onwaarschijnlijke verwondingen die het meisje oploopt, de angst en paranoia van de ouders, het enigzins hypnotiserende gedrag van Hopkins net als de horror kicks en thrills hun intrede doen, wordt het verhaal abrupt afgebroken en verplaatst naar een rechtszaal. Hopkins is opgepakt en moet een slaperige jury overtuigen van het feit dat lvy de wedergeboorte is van zijn dochtertje. Als hij daar met behulp van retoriek ('Meer mensen op aarde geloven in reïncarnatie.') en verklaringen (een Maharashi als getuige-deskundige) niet in slaagt, wordt het meisje onder hypnose gebracht. Door die rechtbank-episode lijkt de film wel een aflevering van Tales of the Unexpected of juist een episode uit de reeks Waargebeurde verhalen die de commerciële omroepen met regelmaat uitzenden. Die link met televisiefilms is hoe dan ook sterk aanwezig door de casting van John Beck 11 (Mark Graison uit Dallas) als vader Tempieton, chef de clinique Norman Lloyd uit St. Elswhere als arts die de hypnose uitvoert en John Hillerman, beter bekend als de stijve butler Higgins uit Magnum P.l. als advocaat van de familie.

    • Dana Linssen