Archief Karel van het Reve naar museum

DEN HAAG, 11 AUG. Het Letterkundig Museum in Den Haag heeft de archieven van Karel van het Reve en Ad den Besten in zijn bezit gekregen. Karel van het Reve (1921), de broer van Gerard Reve, schonk het museum cahiers die hij schreef als slavist, recensies, persoonlijke documenten en een groot aantal brieven.

Karel van het Reve schreef behalve vertalingen uit het Russisch twee detective-achtige sleutelromans, Twee minuten stilte (1959) en Nacht op de kale berg (1961), maar werd vooral bekend door zijn polemische essays en columns in NRC Handelsblad, het Parool en de literaire tijdschriften Hollands Maandblad en Tirade. In 1981 kreeg hij daarvoor de P.C. Hooftprijs. Spraakmakend was ook zijn Huizinga-lezing uit 1978, waarin hij de literatuurwetenschap zwaar bekritiseerde.

Essayist, vertaler en dichter Ad den Besten (1923) heeft met name als redacteur van uitgeverij Holland een belangrijke bijdrage geleverd aan de hedendaagse dichtkunst. Hij manifesteerde zich als pleitbezorger van de poëzie van de jonge Vijftigers en daaraan verwante dichters. Zijn archief bevat brieven van tal van Nederlandse schrijvers, onder wie Gerrit Achterberg, Remco Campert, W.F. Hermans, Ed Leeflang en Simon Vinkenoog. (ANP)