Wolters Kluwer geeft Elsevier het nakijken; Hoosbui sluit recordweek

ROTTERDAM, 9 AUG. Een hausseweek werd besloten met een hoosbui. De graadmeter van de stemming op de Amsterdamse effectenbeurs, de AEX index, brak weer door de 1000-puntengrens, maar gisteren bedierven kelderde Amerikaanse obligatiekoersen de sfeer.

De koersen van de obligaties smolten weg, de rendementen liepen op en menig handelaar had een visioen van groeiende inflatievrees. De AEX beursindex sloot gisteren met 14,81 punten verlies op een stand van 996,16 punten. Dat was een stijging van 15 punten ten opzichte van vorige week vrijdag. De terugval gisteren bevestigde het beeld van een incidentenweek, variërend van een winstwaarschuwing bij Gist-brocades (penicilline) tot tegenvallers in de resultaten bij Koninklijke Olie en Reed Elsevier.

Een achterblijver bij de beurshausse, muziek- en filmconcern Polygram, lijkt ontketend. De koers bereikte donderdag een record van 125,40 gulden, een stijging van ruim 23 procent in acht handelsdagen. Analist A. Moons van de zakenbank ING Barings noemt de verwachting van een filmhit voor Mr. Bean als mogelijke verklaring, analist O. Tijs van Bank Bangert Pontier noemt ook een reorganisatie bij het Motown platenlabel.

Tijs:“Tegenvallende filmproducties waren de rem op de groei. Daar lijkt nu verandering in te komen. Voor het vierde kwartaal staan producties op stapel waarvan veel wordt verwacht, zoals een kerstfilm met de Spice Girls.”

Twee uitgevers, die jarenlang de lievelingen van beleggers waren, maar in het eerste halfjaar met hun koersontwikkeling in het slop zaten, domineerden het beeld. Wolters Kluwer kwam met een 20 procent hogere winst per aandeel in het eerste halfjaar van 3,57 gulden, terwijl Reed Elsevier over dezelfde periode 21 procent groei van de winst per aandeel (tot 69 cent) rapporteerde.

Hoewel Wolters Kluwer meldde dat wisselkoerswijzigingen een substantieel positief effect hadden, leed Elsevier op de beurs het meest onder de kracht van het pond en de dollar. Bij constante wisselkoersen was de groei van de winst per aandeel 9 procent (tot 62 cent).

“Die winstgroei zat 3 à 4 procentpunt onder de verwachtingen op de financiële markten”, zegt financieel analist Moons. Gezien het positieve economische klimaat in belangrijke markten als Amerika, hadden beleggers en analisten op meer gerekend. Onder hen lijkt de opvatting terrein te winnen dat de afzetgroei van de traditionele (papieren) uitgeefprodukten van Reed Elsevier afvlakt, terwijl voor de nieuwe elektronische produkten wel kosten worden gemaakt, maar de opbrengsten nog niet loskomen. De koers van de aandelen Elsevier verloor in de afgelopen week 10 procent en zakte naar 32,90 gulden, terwijl concurrent Wolters Kluwer 3 procent steeg naar 282 gulden.

Moons van ING Barings schrijft de wisseling in het sentiment mede toe aan opmerkelijke informatie van Wolters Kluwer tijdens een bijeenkomst over de halfjaarcijfers met de analisten. Bestuursvoorzitter C. Brakel vertelde daar dat de juridische informatie van de Amerikaanse dochter CCH (die anderhalf jaar geleden is gekocht) op korte termijn ook on line beschikbaar komt en dat Elsevier-dochter Lexis-Nexis (drie jaar geleden overgenomen) en de Amerikaanse databank West (die weer eigendom is van het Canadese Thomson concern) in de slag zijn om de informatie te gaan verspreiden.

Reed Elsevier leek op zijn (later in de week gehouden) analistenbijeenkomst ietwat verrast door dit inkijkje in de slag om de meest gezaghebbende informatie voor de elektronische gebruikers.

Analist Moons: “Het geeft aan dat Lexis-Nexis met toenemende concurrentie wordt geconfronteerd en dat Wolters Kluwer de meest gezaghebbende informatie kan brengen in de distributievorm die de klant wil.” Zo wordt een databank wat de boekhandel vroeger was.

    • Menno Tamminga