'Separatisme bedreiging'

ROME, 9 AUG. Het separatisme is een bedreiging van de Italiaanse veiligheid. Dat schrijven de geheime diensten in een rapport aan het parlement.

Volgens de geheime diensten winnen de afscheidingsbewegingen in Italië terrein. Ze wijzen op de korte bezetting van de Campanile op het San Marco plein in Venetië, in mei van dit jaar, door activisten die een herstel van de onafhankelijkheid van de stad eisen. De daders werden later tot straffen tot zes jaar veroordeeld. Volgens het rapport van de geheime diensten mag die actie “uit wanhoop” zijn voortgekomen, maar moeten andere acties ter ondermijning van de Italiaanse eenheid serieus worden genomen. Ze wijzen daarbij op de komende gemeenteraadsverkiezingen in een aantal Italiaanse steden, waaronder Venetië, in november.

Volgens de geheime diensten is het niet denkbeeldig dat separatisten als de Lega Nord zich in de toekomst laten inspireren door “ terroristische separatistische organisaties” die elders in Europa actief zijn. (AFP)