Roemenen kwaad over privatisering

BOEKAREST, 9 AUG. In twee Roemeense steden zijn gisteren duizenden Roemenen de straat opgegaan uit protest tegen het privatiseringsbeleid van de regering. In de noordoostelijke stad Braila werden twee regeringsfunctionarissen in gijzeling genomen.

De demonstranten in Braila en de oliestad Ploiesti behoren tot de 30.000 werknemers van drie olieraffinaderijen en veertien andere staatsbedrijven die binnenkort in het kader van de privatisering worden gesloten. De bedrijven hebben een gezamenlijke schuld van 268 miljoen dollar; hun jaarlijkse verlies bedraagt 37 miljoen dollar. Tot nu toe werden die verliezen uit de staatskas gedekt.

In Ploiesti verzamelden zich vijfduizend werklenemrs van twee olieraffinaderijen bij het gebouw van de provinciale regering en trachtten het te bestormen. Bij schermutselingen met de politie werden vier politiemannen gewond. De betogers blokkeerden de snelwegen rond Ploiesti.

In Braila sloten de werknemers van de raffinaderij in het nabijgelegen Darmanesti twee functionarissen op, een ambtenaar van het privatiseringsbureau en een regeringsvertegenwoordiger.

Ook elders werd betoogd tegen de privatiseringen, die deel uitmaken van de radicale hervormingen van de regering-Ciorbea en die leiden tot een scherpe stijging van de werkloosheid. In Valea Calugareasca blokkeerden woedende werknemers van een kunstmestfabriek de spoorwegverbinding tussen Boekarest en de regio Moldavië in het oosten van Roemenië. (Reuter, AP)