Reactie op raketaanval; Luchtactie Israel tegen doel Beiroet

JERUZALEM, 9 AUG. De Israelische luchtmacht heeft gisteren een aanval uitgevoerd op een basis van een pro-Syrische Palestijnse groepering bij Naameh, 15 kilometer ten zuiden van Libanons hoofdstad Beiroet. De aanval was een reactie op raketaanvallen op Kiryat Shemonah in Noord-Israel.

De aanval op de basis in Naameh werd uitgevoerd door twee jachtvliegtuigen van de Israelische luchtmacht, die elk een gronddoelraket afvuurden op het hoofdkwartier van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina - Algemeen Commando (PFLP-GC). Volgens de Libanese politie misten de raketten hun doel. Ze zouden in de heuvels zijn ingeslagen en geen schade hebben aangericht, “afgezien van een stofwolk”. Het doelwit van de Israelische luchtmacht was een reeks ingangen tot tunnels in de heuvels. De betonnen tunnels bieden toegang tot wapenopslagplaatsen van het PFLP-GC. De groep zelf heeft niets over de aanval laten weten. Later gisteren vlogen Israelische helikopters boven Naameh, kennelijk om vast te stellen welke schade was aangericht.

De aanval wordt gezien als een reactie op de raketaanvallen van de pro-Iraanse Hezbollah op het noorden van Israel, gisteren.

Israel heeft Syrië verantwoordelijk gesteld voor die aanvallen en bij monde van minister Mordechai van Defensie laten weten te gelegener tijd terug te slaan. Enkele uren later kwam de luchtmacht in actie.

Het Volksfront heeft al geruime tijd niet meer de verantwoordelijkheid opgeëist voor aanslagen tegen Israelische doelen. Maar de fel tegen het vredesproces (en PLO-leider Yasser Arafat) gekante organisatie blijft een doorn in het oog van Israel en is een doelwit van Israelische aanvallen elke keer als Israel meent dat Syrië betrokken is bij anti-Israelisch geweld. Op 3 juli was het Volksfront-hoofdkwartier in Naameh het laatst doelwit van een Israelische actie.

Bij de aanvallen met katjoesja-raketten op Kiryat Shemonah in het noorden van Israel is een vrouw licht gewond geraakt.

De Hezbollah hebben laten weten niet verantwoordelijk te zijn voor de aanvallen, maar in Israel denkt men daar anders over. Hezbollah-leider sjeik Hassan Nazrallah zei gisteren in Beiroet dat zijn organisatie de raketaanvallen op het noorden van Israel zal hervatten, omdat Israel burgers in Libanon doodt. (Reuter)