Politionele acties (1)

Geschokt las ik het artikel (4 augustus) van Sabine Gieben waarin zij luitenant-kolonel b.d. Bert Schüssler interviewde. hij vertelt hoe hij ten tijde van de politionele acties in Indonesië gevangenen ondervroeg: “Dan rolden we zo'n kereltje in een tikar, een rieten mat, met zijn kop er boven uit. Die mat kwam dan onder zijn voeten uit, want die mannetjes zijn niet zo groot. Die mat stak je dan in brand.”

Da's gewoon marteling, denk ik nog. Ik lees verder. Dan vertelt Schüssler waarom hij gevangenen 'liquideerde'. Ze zouden namelijk misschien hun mensen gaan waarschuwen. In dit kader zegt Schüssler dat hij het niet meer moeilijk vond om te doden: “op het laatst denk je gewoon: die loopt in de weg”.

Als we naam en land veranderen in - laten we zeggen - Rwanda of Algerije, dan zou men het er in Nederland toch over eens zijn dat de daders van dit soort martelingen en politieke moorden voor een internationaal strafhof mogen verschijnen? Hier is toch gewoon sprake van misdaden tegen de menselijkheid? Als er een permanent internationaal strafhof had bestaan, zou de heer Schüssler zich daar alsnog moeten verantwoorden.

    • Amnesty International
    • Maud Bredero