NAVO: politie Karadzic moet aan banden

SARAJEVO, 9 AUG. De NAVO wil de speciale politiemacht van de Bosnische Serviërs, die van oorlogsmisdaden verdachte leiders als Radovan Karadzic bewaakt, aan banden leggen. Die politiemacht is “een soort pretoriaanse garde”, zo zei gisteren een niet met name genoemde NAVO-woordvoerder in Sarajevo.

De politiemacht is speciaal belast met de bewaking van Bosnische Serviërs die door het Haagse VN-tribunaal in staat van beschuldiging zijn gesteld wegens oorlogsmisdaden. Volgens de NAVO intimideert deze politie critici en tegenstanders van Karadzic.

Gisteren eiste de nieuwe commandant van de NAVO-vredesmacht in Bosnië, generaal Eric Shinseki, van de Bosnische Serviërs dat de speciale politie-eenheden zich als een militaire (in plaats van een civiele) eenheid laten registreren, dat ze zich onderwerpen aan internationale controle (door de VN-politie in Bosnië) en dat ze regels accepteren die in democratische landen voor de politie gelden.

De speciale politie-eenheden - het belangrijkste obstakel dat de aanhouding van mensen als Karadzic in de weg staat - worden betaald door bedrijven die worden gecontroleerd door Karadzic en onttrekken zich volledig aan het gezag van de president van de Servische Republiek in Bosnië, Biljana Plavšic, die in een felle machtsstrijd met haar voorganger is verwikkeld.

De Amerikaanse onderhandelaar Richard Holbrooke heeft gisteren op zijn rondreis door Kroatië, Bosnië en Servië Banja Luka aangedaan, in de Servische Republiek in Bosnië. Hij sprak daar met Plavšic en verzekerde haar van de Amerikaanse steun in de machtsstrijd. Plavšic van haar kant verzekerde Holbrooke dat ze de uitvoering van het vredesakkoord van Dayton steunt en van de Servische Republiek in Bosnië een democratische rechtsstaat wil maken.

Eerder gisteren verweet Holbrooke alle partijen in Bosnië - de Bosnische Serviërs, de Bosnische Kroaten en de moslims - in gebreke te blijven bij de terugkeer van vluchtelingen. Tijdens zijn verblijf in Bosnië heeft Holbrooke, op pad gestuurd om het vredesproces uit het slop te halen, één concreet succes geboekt: de drie Bosnische partijen werden het eindelijk eens over de benoeming van 33 Bosnische ambassadeurs. Op alle andere punten bleven ze het oneens. Zo slaagde Holbrooke er niet in hen ten aanzien van twee andere thema's, een Bosnisch paspoort en de regels voor het staatsburgerschap, op een lijn te brengen.

De speciale Bosnië-gezant, Carlos Westendorp, heeft naar aanleiding van de overeenkomst over de Bosnische ambassadeurs de internationale gemeenschap aanbevolen de sancties tegen Bosnië op te heffen. Die sancties, die bestaan uit de verbreking van de diplomatieke contacten met Bosnië door de Amerikaanse en een aantal Westeuropese regeringen, werden - op aanbeveling van Westendorp - genomen wegens het uitblijven van een akkoord over de ambassadeurs. (Reuter, AFP, AP)