Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

ICT

Mens tegen computer

Wellicht herinnert u zich dat ik me enige weken geleden behoorlijk lovend heb uitgelaten over een baanbrekend bridgeprogramma dat op expertniveau af- en tegenspeelt.

Het betrof een stuk software genaamd GIB(Goren-in-a-box). Ik vertelde u ook dat het bieden van GIB nog op een vrij laag pitje stond. Desalniettemin durfde de maker van GIB, de Amerikaan Matthew Ginsberg, het aan zijn programma een uitdagingswedstrijd te laten spelen tegen de regerend wereldkampioenen Meckstroth en Rodwell. Deze wedstrijd, die overigens slechts over het zeer beperkte aantal van tien handen ging, vond verleden week dinsdag plaats en was live te volgen op het Internet via OKBridge. Of dit goed of slecht nieuws is laat ik aan uw eigen mening over, maar de mens bleef de computer de baas met 35 imps verschil. Dit 'wedstrijdje van de waarheid' kwam dus nog te vroeg voor GIB. Maar oordeelt u zelf:

Oost gever Noord

OW kw. Schoppen B4

Harten 86

Ruiten A9532

Klaver 10742

West Oost

Schoppen V1098765 Schoppen H3

Harten 53 Harten AH42

Ruiten 74 Ruiten HVB10

Klaver 96 Klaver VB5

Zuid

Schoppen A2

Harten VB1097

Ruiten 86

Klaver AH83

West Noord Oost Zuid

Rodwell GIB1 Meckstroth GIB2

2SA pas

3Harten1) pas 3Schoppen pas

4Schoppen pas pas 5Klaver

dbl pas pas 5Ruiten

dbl pas pas 5Harten

dbl pas pas pas

1) transfer naar schoppen.

De computer op de zuidplaats was hier even op hol geslagen. Dit tragische spel was de grootste winst voor Meckwell. Het idiote 5Harten ging vier down voor 13 imps, terwijl 4Schoppen er niet eens inzit.

Een paar spellen later een gekke uitkomst van GIB en nog iets:

Zuid gever Noord

Allen kw. Schoppen B62

Harten 9653

Ruiten 32

Klaver V962

West Oost

Schoppen AH9753 Schoppen 4

Harten H82 Harten AB107

Ruiten 54 Ruiten H6

Klaver 103 Klaver AHB854

Zuid

Schoppen V108

Harten V4

Ruiten AVB10987

Klaver 7

West Noord Oost Zuid

Rodwell GIB1 Meckstroth GIB2

pas

1Schoppen pas 2Klaver pas

2Schoppen pas 3SA pas

pas pas

Merkwaardig. GIB2 paste twee keer met een opgelegd 1, respectievelijk 2Ruiten bod. Afgezien daarvan, het bieden zou toch altijd in 3SA eindigen te spelen door oost. GIB2 kwam met RuitenA uit en speelde de kleur na. Starten met een aas tegen sans, hoogst ongebruikelijk. De normale start van RuitenV zou evenwel het speelplan van de leider niet anders hebben doen zijn. Meckstroth nam RuitenH, sloeg eerst HartenA en HartenH en zag tot zijn aangename verrassing dat de vrouw viel. Hij was nu binnen (vier harten, één ruiten, twee klaveren en twee schoppen) en sneed dus niet meer op KlaverV: +600 was goed voor 7,3 imps. Mocht HartenV overigens niet gevallen zijn, dan zou de leider zich hebben verlaten op de klaverensnit. Toch komt het mij voor dat na het winnen van RuitenH, het beter is om eerst KlaverA en KlaverH te slaan. Valt KlaverV dan maak je zelfs elf slagen en -belangrijker- de kans dat de vrouw tweede zit met acht kaarten samen is groter dan met zeven kaarten. Valt KlaverV niet dan speel je harten naar de heer en harten naar de boer; daarna steek je over en speel je harten naar de tien. Die speelwijze zou hier falen. Zou de grote Jeff Meckstroth dus een inferieure speelwijze heb gevolgd die toevallig succesvol bleek? Ik verifieerde het bij een paar experts. Zij allen zouden beginnen met KlaverA en KlaverH. Ik heb het GIB zelf ook gevraagd. En die begint weer met HartenA en HartenH. Ik ben nu behoorlijk in de war en hard aan vakantie toe.