'McDeath' duikt plotseling ook op in Nederland

ROTTERDAM, 9 AUG. Het grootste uitvaartconcern ter wereld, Service Corporation International (SCI), heeft onlangs in stilte een bruggenhoofd gevestigd in Nederland. Naar pas afgelopen week bekend is geworden heeft SCI, bijgenaamd 'McDeath', de uitvaartactiviteiten van GWE Beheer in Zeist overgenomen. Over de hoogte van het overnamebedrag willen beide partijen geen mededelingen doen.

GWE Beheer, een beheer- en beleggingsmaatschappij, heeft belangen in de horeca en de uitvaartverzorging. De uitvaartbelangen zijn ondergebracht in de Exploitatiemaatschappij Nijenheim. Dit bedrijf met 65 werknemers verzorgt jaarlijks zo'n 5.000 uitvaarten en is goed voor een omzet van 22 miljoen. Daarmee is het de grootste particuliere uitvaartonderneming in Nederland. Het bedrijf heeft elf vestigingen verspreid door het land en twee crematoria, in Nieuwegein en Terneuzen.

De nieuwe eigenaar SCI is de grootste uitvaartonderneming ter wereld, met 34.000 werknemers verspreid over vestigingen in de VS, Canada, Europa en Australië. Het bedrijf verzorgde in 1996 ruim 510.000 uitvaarten en genereerde daarmee een omzet van 2,3 miljard dollar. De laatste jaren voert SCI een agressief expansiebeleid. Door (al dan niet vijandelijke) overnames heeft SCI in verschillende markten een vooraanstaande positie bereikt.

Zo is het marktaandeel 10 procent in de VS, 14 procent in het Verenigd Koninkrijk, 24 procent in Australië en zelfs 28 procent in Frankrijk. Met de laatste overname maakt SCI zijn entree op de Nederlandse markt. In de Nederlandse uitvaartsector is deze overname een belangrijke ontwikkeling. De markt wordt gekenmerkt door een grote mate van versnippering. Er zijn slechts enkele grote concerns (Dela, Monuta, Nuva) en een groot aantal kleine ondernemingen.

Het proces van concentratie dat al enige tijd gaande is, zal door de komst van SCI versneld worden. Verwacht wordt dat SCI het, gezien de voortvarendheid en de financiële slagkracht die het elders heeft laten zien, het niet bij deze ene overname zal laten.

SCI hanteert een open benadering van de dood als object van commerciële activiteit en probeert kritiek op die industriële aanpak te pareren door de boodschap: 'we zijn niet zulke enge Amerikanen als u denkt'.

    • Jasper Enklaar