Italiaanse soldaten martelden in Somalië

ROME, 9 AUG. Italiaanse soldaten hebben tijdens hun inzet als VN-militairen in Somalië in de jaren 1993 en 1994 Somali's gefolterd. Maar het gaat daarbij om verspreide en incidentele gevallen, die zonder medeweten of medewerking van opperoofficieren plaatsvonden.

Dat is de conclusie van een onderzoek dat in Italië door een speciale commissie is ingesteld naar aanleiding van berichten over folteringen.

Volgens de voorzitter van de commissie, Ettore Gallo, is het opperbevel van de Italiaanse VN-soldaten niet betrokken geweest bij gevallen van foltering, die zonder uitzondering door gewone soldaten werden gepleegd. De achtergrond van de “barbarij”, aldus Gallo, vormde het “onvoldoende culturele niveau” van de soldaten en de tolerantie jegens hen door hun onderofficieren.

De commissie toog in juni aan het werk naar aanleiding van berichten in de Italiaanse media. Foto's toonden een Italiaanse parachutist die een naakte Somali met elektrische schokken mishandelde, en een Somalische vrouw die, vastgebonden aan een pantserwagen, was verkracht. De soldaat met de elektrische bedrading ontkende tegenover de commissie, maar werd - volgens de commissie overtuigend - tegengesproken door de collega die de foto had gemaakt. De verkrachters zeiden dat ze “een spelletje” hadden uitgehaald met een prostituée. De commissie vond geen aanwijzingen dat - zoals een Somalische tolk had gezegd - Italianen een dertienjarige Somali hebben vermoord. (AFP)